Nu finns ett styrdokument för handikappförvaltningen
För första gången har ett styrdokument tagits fram för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Handikappförvaltningen. I styrdokumentet framkommer en regiongemensam syn på inriktning, omfattning, mål och kvalitet för verksamheterna inom handikappförvaltningen.
Styrdokumentet har tagits fram i samarbete mellan regionkansliets ägarfunktion, regionens beställarfunktioner och Handikappförvaltningen. I arbetet med styrdokumentet har avstämningar gjorts med fackliga organisationer och den samlade handikapprörelsen i Västra Götaland.
Handikappförvaltningens mål ska vara att skapa förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar att kunna leva ett gott liv och nå full delaktighet i samhället utifrån egna val. Inom Handikappförvaltningen ingår områden som barn- ungdoms- och vuxenhabilitering, synverksamhet, hörsel- och dövverksamhet, tolkverksamhet samt forskning och utveckling.
I styrdokumentet framhålls att insatserna ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan påverka sin livssituation, uppleva välbefinnande och hälsa samt får hjälp att tillvarata och utveckla sina förmågor. Personalen ska vara sammansatt av medicinsk, pedagogisk, social, psykologisk och teknisk kompetens. Personalen ska också ha särskild kunskap om funktionsnedsättningar och deras effekter på vardagsliv och hälsa.
Handikappförvaltningen ska sträva efter ett hälsofrämjande perspektiv i arbetet, d.v.s. att lyfta fram individens resurser och möjligheter i stället för att fokusera på svagheter. Många funktionsnedsättningar kan ge tillkommande fysisk eller psykisk ohälsa. Det är viktigt att uppmärksamma och i samverkan med övrig hälso- och sjukvård förebygga, bota eller lindra besvären. Förvaltningen ska också stimulera, initiera och stödja systematisk kunskaps- och kompetensutveckling samt synliggöra och sprida kunskap om funktionsnedsättningar och funktionshinder.
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionfullmäktige fastställer styrdokument att gälla från och med 2010.
Utvecklat samarbete för verksamheter som möter barn
med psykisk ohälsa
Nu har riktlinjer för ett utvecklat samarbete för verksamheter som möter barn och ungdomar med psykisk ohälsa, störning och funktionshinder tagits fram. Regionfullmäktige beslutade 2007 om en regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatri. I planen nämns som viktiga utvecklingsfrågor att tydliggöra ansvarsfördelningen kring barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Därmed har dessa riktlinjer arbetats fram av tio utvalda förvaltningar där både sjukhusen och primärvården finns representerade. I rapporten redovisas riktlinjer för hur barn- och ungdomspsykiatrin ska samarbeta med vårdcentralen, barn- och ungdomshabiliteringen och barn- och ungdomsmedicin. Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar att ställa sig bakom förslaget att riktlinjerna ska vara styrande för den framtida utvecklingen av samverkan i Västra Götalandsregionen. Införandet av riktlinjerna finansieras via statsbidrag 2009 för att förstärka tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa.
Patientutbildningscentrum får fortsätta sin verksamhet
Verksamheten kompetenscentrum för patient- och nätståendeutbildning förlängs som ett projekt under ytterligare tre år 2010-2012. Patientutbildningscentrum har som övergripande uppgift att stärka patienter med i första hand kroniska sjukdomar och dessa patienters närståendes ställning i hela Västra Götalandsregionen. Detta vill de uppnå genom att utbilda stödpersoner och resurspersoner som sedan håller patient- och närståendeutbildningar för dessa specifika grupper. Verksamheten startade i projektform 2006 och är organisatoriskt knuten till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Enligt en utvärdering som gjordes 2008 av en extern granskare anses verksamhetens inriktning som nytänkande och mycket intressant. Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar att godkänna en förlängning av verksamheten t o m 2012.