Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-04-06 14:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet den 6 april


Nya rutiner för medicin-etiska frågor

Med anledning av att Västra Götalandsregionens särskilda etikkommitté upphörde vid årsskiftet har hälso- och sjukvårdsutskottet fastställt nya rutiner för hur medicin-etiska frågor ska handläggas och beredas. 

Medicin-etiska frågor är en del av vården. I den dagliga hälso- och sjukvården har varje arbetsplats rutiner för etiska samtal och tar ett medicinskt ansvar enligt de etiska principerna i hälso- och sjuikvårdslagen. Regionkansliets roll är att ge ledningsstöd och följa upp tillämpningen av de etiska principerna.

Medicin-etiska frågeställningar som är av regiongemensam karaktär handläggs och bereds inom regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning. Dessutom finns regionens Program- och prioriteringsråd som handlägger specifika medicin-etiska frågeställningar. Det handlar i huvudsak om prioriteringar inom nuvarande verksamhet och införandet av ny metodik. Dessutom kan särskild etisk expertis anlitas om det behövs fördjupade etiska analyser.

 

Utveckling av den medicinska sakkunnigorganisationen

Samverkan mellan olika medicinska expertgrupper och deras koppling till linjeorganisationen behöver utvecklas och bli bättre. Det har tidigare framkommit i rapporter och utvärderingar av den så kallade medicinska sakkunnigorganisationen.

Med sakkunnigorganisationen menas främst de medicinska sektorsråden, läkemedelskommittén och de medicinska terapigrupperna.

Hälso- och sjukvårdsutskottet tog på onsdagen ett inriktningsbeslut om hur den medicinska sakkunnigorganisationen kan utvecklas.

De regionala medicinska sektorsråden har funnits sedan regionbildningen. Deras uppgift är att tillföra regionens politiska och administrativa ledning medicinsk sakkunskap samt att vara ett forum för regionövergripande samråd inom de olika medicinska speciliteterna. Sektorsrådens roll är rådgivande. Ansvaret för sjukvården ligger på respektive förvaltning.

Inriktningsbeslutet berör följande områden: 

  • Uppdraghandlingar, genomförande och uppföljning av de medicinska sektorsrådens arbete behöver utvecklas.
  • Arenor behöver skapas där representanter för de olika råden kan ta upp och bearbeta gemensamma frågor
  • Dialogmöten mellan linje- och kunskapsorganisation behöver arrangeras
  • Det administrativt stöd till sektorsråden från regionkansliet behöver utökas. 

 

En genomförandeplan för utvecklingen kommer att tas fram under våren.

 

Nulägesinformation om Sjukvårdsrådgivningen

Hälso- och sjukvårdsutskottet fick också en nulägesinformation om Sjukvårdsrådgivningen i Göteborg och Södra Bohuslän. Hälso- och sjukvårdsutskottet tar beslut om uppdrag och organisation för Sjukvårdsrådgivningen vid nästa sammanträde den 20 april.

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF