Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-11-07 14:33


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 7 november


Handlingsplan efter kritik mot nödvändig tandvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställde sig idag bakom en handlingsplan med anledning av den revisionsrapport om Nödvändig tandvård som presenterades i oktober.
Anledningen till revisionsrapporten var att Västra Götalandsregionens tandvårdsenhet ville ta reda på varför kostnaderna ökat under de senaste åren. I arbetet granskades 312 slumpmässigt utvalda patientjournaler. Såväl regionens egen folktandvård som privata vårdgivare fanns representerade.

Resultatet av revisionen visade att det fanns ekonomiska och/eller kvalitativa avvikelser i närmare två tredjedelar av fallen. Vissa av avvikelserna var mycket allvarliga.

Revisionsrapporten är nu överlämnad till Socialstyrelsen som kommer att utföra tillsyn av Nödvändig tandvård i Västra Götaland. I handlingsplanen presenteras ett flertal åtgärder. Bland dessa kan nämnas:
• Ledningarna för Folktandvården och de privata vårdgivarna har fått ta del av resultatet.
• Västra Götalandsregionens Tandvårdsenhet inför vid årsskiftet ett helt nytt IT-stöd för fakturering av nödvändig tandvård. Då försvinner all manuell fakturagranskning och det går inte att göra några debiteringar som går utanför regelverket.
• Tandvårdsenheten kommer också att starta ett projekt för att omedelbart och systematiskt granska vården och sedan återkoppla till respektive vårdgivare.
• Tandvårdsenheten kommer också att utveckla systematisk dialog med samtliga vårdgivare.

Fakta:
Nödvändig tandvård kallas en del av det särskilda tandvårdsstödet. Den som är berättigad till Nödvändig tandvård betalar bara sjukvårdstaxa för tandvården. Det kan röra sig om personer som bor på särskilt boende (till exempel inom äldreomsorgen) och som kräver tillsyn större delen av dygnet. Det kan också vara människor som bor hemma med omfattande hemtjänst, människor som får insatser med stöd av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). En annan grupp är personer som får stöd och hjälp av någon anhörig och lider av fysiskt eller psykiskt funktionshinder eller svår kronisk sjukdom.

 

Riktade insatser till personer med psykisk ohälsa

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår till regionstyrelsen att utskottet får disponera medel för riktade insatser inom psykisk ohälsa under 2013.

Bakgrunden till förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting för att förbättra vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa. Insatserna riktar sig till barn och unga upp till 25 år som har, eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa samt personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik.

Syftet är att stärka utvecklingsarbetet i landsting och kommuner genom ekonomiska incitament. Under 2012 inriktas arbetet på att tydliggöra och skapa system för att följa vården. 

För 2012 finns ett antal mål som landstingen måste uppfylla för att få ta del av pengarna. Landstingen måste bland annat delta i att utveckla olika inrapporteringssystem och utvecklingsprojekt.

Hälso- och sjukvårdsutskottet bedömer att Västra Götalandsregionen uppfyller de krav och villkor som ställs i överenskommelsen. Om regionen får del av stimulansmedlen kommer dessa att användas för att utveckla hälso- och sjukvården för målgrupperna.


 

Tandvården förstärks i utsatta områden

Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter 18 miljoner kronor för att förstärka tandvården för barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Pengarna går bland annat till att förstärka barntandvårdspengen (12,7 miljoner kronor), kliniker i landsort (3,8 miljoner kronor), förebyggande arbete (1 miljon kronor) samt en riskfond för trauma som drabbar ungdomar mellan 20-23 år (440 000 kronor).

Tandhälsan hos barn och ungdomar följer samma mönster som andra sjukdomar med sitt ursprung i människors livsvillkor. Det finns en ökad risk för bland annat övervikt, missbruk och tandskador i socioekonomiskt utsatta områden.

 

Fri tandvård upp till 23 år från årsskiftet

Från och med 1 januari 2013 förlängs den fria tandvården till och med 23 år. Det betyder att ungdomar upp till 23 år får gratis tandvård. Utskottet har idag fastsällt vårdavgiften och den ekonomiska ersättningen till vårdgivarna.

Reformen fri tandvård till unga vuxna har funnits sedan 2008. Det finns 203 tandvårdskliniker som anslutit sig till reformen. Cirka 10 procent av de unga vuxna har valt att få sina undersökningar hos den privata tandvården och resten har valt Folktandvården.

Det finns ett tydligt behov av tandvård i åldersgruppen 20-21 år. Under 2011 undersöktes 28 100 personer och andelen har ökat från 30 till 60 procent i åldersgruppen.

Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget  yrkande.

 

Justering av målen för väntetider på akutmottagningar

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att justera några av målen för hur lång tid patienterna ska behöva vänta på sjukhusens akutmottagningar.

Idag finns tre olika målnivåer för hur länge patienterna ska behöva vänta på akutmottagningarna; tid till triage/en första bedömning (10 minuter), tid till läkare (1 timme) och total genomloppstid (4 timmar). Målet är att ledtiderna ska klaras till åtminstone 90 procent.

Det har i praktiken visat sig mycket svårt för sjukhusen att uppfylla målen. Utskottet har därför beslutat att ta bort målet om högst 10 minuters väntetid till triage/en första bedömning och att ta bort ledtidsmålen för tid till läkare och total genomloppstid för lägst prioriterade patienter.

Målnivån "Tid till triage" kommer att tas bort även nationellt.


 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0761-410269,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF