Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-08 15:45


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 8 april


 

Sjukhusen får ersättning efter vissa kvalitetsmått

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om 23 nya indikatorer, dvs kvalitetsmått, som ska ligga till grund för den målrelaterade ersättningen till sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Några av dessa är:

  • 60 procent av patienterna med höftfraktur ska vara opererade inom 24 timmar
  • 82 procent av patienter som får stroke ska vårdas på en stroke-enhet.
  • 91 procent av patienter med hjärtinfarkt ska behandlas med så kallade lipidsänkare.

Valet av indikatorer bygger bland annat på att indikatorn ska vara mätbar och relevant och att verksamheterna ska kunna ha goda möjligheter att följa sina resultat under året.

 

Yttrande över ny lag om patientsäkerhet

Det är en brist att patienten inte längre får möjlighet att vända sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att anmäla en skada som uppstått i vården. Det skriver Västra Götalandsregionen i sitt yttrande över Patientsäkerhetsutredningens betänkande.

Enligt förslaget om ny lag om patientsäkerhet blir alla vårdgivare skyldiga att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Vårdgivaren blir också skyldig att informera patienten om det uppstått en skada, vilka åtgärder som kommer att vidtas och vilka möjligheter det finns att kräva ekonomisk ersättning. Syftet är att stärka patientens ställning i vården.

Om patienten vill anmäla vårdgivaren kan patienten vända sig till Socialstyrelsen, vars beslut inte kan överklagas. Västra Götalandsregionen menar att detta kan försämra patientens förtroende för vården. 

 

Övrigt från hälso- och sjukvårdsutskottet

Hälso- och sjukvårdsutskottet fick också information om bland annat kariessituationen i Västra Götaland bland barn och ungdomar. Sammantaget har tandhälsan har förbättrats, om än i långsammare takt än tidigare. Det finns dock stora skillnader mellan olika kommuner i Västra Götaland.

Vidare fick utskottet information om den nya patientdatalagen, en lägesrapport kring läkemedelsförsörjning och om medicinska indikationer för fetmakirurgi.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF