Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-08 13:15


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 8 februari


Akuta läkarbesök ökar

De akuta läkarbesöken har ökat efter starten av Västra Götalandsregionens vårdvalsmodell VG Primärvård. Det visar en rapport som presenterades idag för hälso- och sjukvårdsutskottet. På de allra flesta sjukhus (Alingsås Lasarett, Kungälvs Sjukhus, Kärnsjukhuset i Skövde, Sjukhuset i Lidköping, SU/Östra och Södra Älvsborgs Sjukhus) har dock ökningen påbörjats redan före starten av VG Primärvård och måste ses som en långsiktig trend.

Antalet akutbesök på SU/Sahlgrenska ligger dock stabilt. På SU/Mölndal kan man notera ett ökat antal akutbesök enbart efter starten av VG Primärvård. Belastningen hänger samman med att Axessakutens uppdrag inte förlängdes och att antalet patienter med akuta ortopediska besvär istället besökte SU/Mölndal.

På Drottning Silvias Barnsjukhus och i NU-sjukvården har antalet akuta läkarbesök totalt sett minskat under perioden. När det gäller NU-sjukvården hänger detta troligtvis samman med förändringarna av utbudet av akutsjukvård i Fyrbodals-området. 

 

69 miljoner kronor för nya läkemedel och medicinska metoder.

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att avsätta 69 miljoner kronor för att införa nya läkemedel och nya medicinska metoder i sjukvården. En av metoderna är så kallad frenikusstimulering som är ett alternativ till livslång ventilatorbehandling. Metoden kan öka livslängden och förbättra livskvaliteten för patienter med ryggmärgsskada med förlorad andningsförmåga.

De nya läkemedlen gäller bland annat ett läkemedel för prostatacancer samt läkemedel för kronisk heaptit C.

 

Förtydligat ansvar för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt ett förtydligande av kommunernas och Västra Götalandsregionens ansvar för barn och unga med särskilda läs- och skrivsvårigheter.

Bakgrunden är att det inom Västra Götaland har uppmärksammats att det finns oklarheter i avgränsningar och ansvar för utredningar, insatser och åtgärder för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter. Oklarheterna mellan kommun och region har i vissa fall lett till att barn och unga inte fått rätt sorts stöd.

Av förtydligandet framgår bland annat att Västra Götalandsregionen ansvarar för att göra fördjupade läs- och skrivutredningar om skolans riktade insatser inte räcker till och om det finns misstanke om språkstörning utöver läs- och skrivsvårigheter. Regionen ansvarar också för att personliga hjälpmedel är kompenserande, utprövade och särskilt anpassade till individen.

 

Godkänd detaljbudget

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkände sin detaljbudget på sammanlagt 1,9 miljarder kronor. Detaljbudgeten omfattar bland annat en förstärkning på 42 miljoner kronor för fler ST-läkare inom allmänmedicin, 20 miljoner kronor till utökad fri tandvård upp till 22 år, 10 miljoner kronor till en förstärkning av rättspsykiatrin samt  5 miljoner kronor för glasögonbidrag till barn upp till 16 år

 

Rökavvänjning erbjuds inför operation

Alla vårdgivare ska erbjuda patienter rökavvänjning inför en operation. Det föreslås i en motion av Karin Greenberg (C) till regionfullmäktige. Det är väl känt att rökstopp inför och efter en operation minskar risken för komplikationer som infektioner och dålig sårläkning. Rökstopp inför och efter operation ger också kortare vårdtider på sjukhus än vad som skulle vara fallet för rökare.

Redan idag arbetar flera sjukhus, i samverkan med vårdcentralerna, med att hjälpa patienter att sluta röka inför en operation, bland annat genom information och rådgivning.

Motionen går vidare till regionfullmäktige.

 

 

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), orförande, 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF