Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-11-08 14:20


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 8 november


Mångbesökarmodellen kan prövas i regionen

Hälso- och sjukvårdsutskottet är positiva till motion från Monica Selin (kd) om att pröva den så kallade mångbesökarmodellen vid någon verksamhet inom Västra Götalandsregionen.

Kortfattat går mångbesökarmodellen ut på att alla patienter som besökt en akutklinik mer än fyra gånger på ett år ska genomgå en grundlig utredning under ett dygn av ett multidisciplinärt team. Teamet kan bestå av psykiatriker, sjuksköterska, arbetsterapeut, farmacept samt en person med geriatrisk kompetens.

 

Ja till förslag från Socialdepartementet om vård i annat EES-land

Västra Götalandsregionen tillstyrker Socialdepartementets förslag om ersättning för kostnader för vård i annat EES-land.

Enligt förslaget ska en patient kunna få ersättning för sina kostnader för vård i annat EES-land under vissa förutsättningar. Patienten ska vara bosatt i Sverige och behandlingen skulle ha bekostats av det allmänna om vården givits i Sverige. Vidare ska behandlingsmetoden överensstämma med en behandling som används inom det svenska allmänna sjukvårdssystemet eller är tillräckligt beprövad och erkänd av den internationella medicinska vetenskapen. Patienten ska också ha begärt och blivit beviljad betalningsförbindelse från landstinget.

Västra Götlandsregionen påpekar i sitt yttrande att de behandlingsmetoder som avses ska definieras och att landstingens kostnader för ökad administration måste beräknas och finansieras.

 

Nya ersättningsformer för handikappförvaltningens verksamheter

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade om att införa nya ersättningsformer för handikappförvaltningens verksamheter. Från att ha varit finansierade via fast anslag ska ett nytt ersättningssystem prövas från och med 1 januari 2008 där delar av verksamheten finansieras via prestationsersättning och målrelaterad ersättning. Handikappverksamheten består bland annat av barn- och ungdomshabilitering, vuxehabilitering samt hörsel- och synverksamheter.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp) hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53,
Annika Tännström (m), ersättare i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0703-62 15 04, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44, Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF