Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-09 14:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 9 februari



Utvecklingsstrategi för tandvården på remiss

Medborgarnas behov av tandvård behöver analyseras bättre och Västra Götalandsregionen behöver ta fram konkreta förslag för att nå de invånare som har störst behov av tandvård. Det föreslås i den utvecklingsstrategi för tandvården som behandlades av hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

Målet för tandvården i Västra Götalandsregionen är god tandhälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Utvecklingsstrategin har som mål att utveckla tandvården i Västra Götalandsregionen utifrån åtta perspektiv:
• Medborgarnas behov av tandvård och vård på lika villkor
• Tillgänglighet, öppenhet och transparens
• Resursfördelnings- och ersättningsmodell
• Regiongemensamma angelägenheter
• Kompetensförsörjning och regional tillgänglighet till tandvård
• Tandvård som en del av den medicinska vården
• Forskningsposition och innovationer
• God vård inom tandvård

I utvecklingsstrategin föreslås också att väntetiderna till specialisttandvården bör bli tillgängliga på regionens hemsida, att medicinska resultat bör bli tillgängliga genom så kallade öppna jämförelser och att tillgången till tandvård i glesbefolkade områden måste säkras.

Vidare föreslås att regionen bör satsa mer offensivt på yngre forskares karriärmöjligheter och att klinisk forskning ska vara meriterande vid rekrytering av chefer.

Utvecklingsstrategin skickas nu på remiss till hälso- och sjukvårdsnämnderna, personalutskottet, ägarutskottet och styrelsen för folktandvården.

Fakta: Allmän- och specialisttandvården i Västra Götaland är uppdelad i offentlig och privat verksamhet. Den offentliga vården bedrivs huvudsakligen av Västra Götalandsregionen genom folktandvården. Den privata vården består till stor del av mindre kliniker, oftast ägda av tandläkarna själva.

Västra Götalandsregionen finansierar tandvård för barn och unga t o m det år man fyller 21 år. Den största delen av kostnaderna för tandvård för vuxna finansieras av patientavgifter


Regionen söker statsbidrag för att utveckla cancervården

Västra Götalandsregionen ansöker om statsbidrag för 2011 för att fortsätta utveckla Regionalt cancercentrum i Västra sjukvårdsregionen. Regionalt Cancercentrum är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland. Syftet är att utveckla cancervården i regionen.

 

Övrigt

Hälso- och sjukvårdsutskottet bordlade ärende om Prehospital akutsjukvård i Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44, Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF