Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-05-09 11:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 9 maj


Fler barn och ungdomar kan få subventionerade glasögon

Från och med 1 juni kan barn och ungdomar upp till 16 år få subventionerade glasögon eller linser. Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt nya regiongemensamma riktlinjer som innebär att åldersgränserna för att få glasögonbidrag utökas väsentligt.

Tidigare kunde barn till och med 7 år och personer med vissa diagnoser eller synfel få subventionerade glasögon. I och med att anslaget till glasögonbidrag utökats kraftigt i årets budget, med 5 miljoner kronor att lägga till det tidigare anslaget på 2,37 miljonerna, räcker pengarna till att hjälpa betydligt fler med ett ekonomiskt bidrag.

I och med de nya riktlinjerna kan barn och ungdomar upp till 16 år få bidrag, personer med afaki (ögats lins saknas) eller keratokonus (oregelbunden hornhinna) och personer som från och med 16 års ålder kan uppnå en synskärpa på högst 0,3 på bästa ögat och efter bästa glaskorrektion.

Bidraget till glas ligger på mellan 250 och 500 kronor per glas, beroende på vilken typ av glas och styrka det är. Man kan få bidraget max en gång per år – om inte ett nytt recept har ordinerats.

Bidraget till linser ligger på 1000 kronor per öga max två gånger om året för personer med afaki (när ögats lins saknas) eller personer som behöver vissa speciallinser och på 1200 kronor per öga max en gång om året för stabila keratokonus (oregelbunden hornhinna).

Utöver detta betalar patienten själv direkt till optikern. Ersättningen blir aldrig högre än den faktiska kostnaden.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF