Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-03-09 14:50


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 9 mars


Satsning på ökad patientsäkerhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt ett åtgärdspaket för att Västra Götalandsregionen ska kunna ta del av de statliga pengarna för ökad patientsäkerhet.

Staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tidigare enats om en prestationsbaserad ersättningsmodell för patientsäkerhetsarbete i landstingen. Detta mot bakgrund av den nya patientsäkerhetslagen som trädde i kraft 1 januari 2011.

Syftet är att uppmuntra, stärka och intensifiera patientsäkerhetsarbetet i landstingen. Satsningen omfattar all vård som finansieras av landstingen, oavsett aktör.

De landsting som åstadkommer förbättringar får dela på 400 miljoner kronor. För att få ta del av pengarna ska Västra Götalandsregionen, liksom alla landsting, först uppfylla fyra grundläggande krav:
• Patientsäkerhetsberättelse ska vara upprättad hos alla vårdgivare
• Lokal Strama-grupp för minskad anitibiotikaanvändning ska vara inrättad senast 30 september 2011
• Regionen ska delta i Nationell Patientenkät för primärvård
• Regionen skall ha tagit väsentliga steg för att införa Nationell patientöversikt - NPÖ

Om regionen uppfyller dessa grundkrav har man kvalificerat sig att delta i fördelningen av medlen som sker utifrån fyra prestationskrav. Till varje krav kopplas 100 miljoner kronor som fördelas mellan de landsting som uppfyller kraven.
•  Patientsäkerhetskulturen ska mätas på minst 25 procent av hälso- och sjukvårdspersonalen.
•  Följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler ska mätas på minst 75 procent av alla avdelningar på alla sjukhus.
•  Förekomsten av trycksår ska mätas på minst 50 procent av alla avdelningar på alla sjukhus.
•  Antibiotikaförskrivning ska minska inom öppenvården. Det långsiktiga målet till 2014 är högst 250 recept per 1 000 invånare.

Västra Götalandsregionen bedöms ha goda möjligheter att få ta del av de statliga stimulansmedlen inom samtliga områden. En del av åtgärderna har redan genomförts eller planerats till våren. En hel del arbete återstår dock för att uppnå alla mål. Arbetet kommer i första hand att bedrivas hos varje enskild vårdgivare.

 

Godkänd organisation för Regionalt Cancercentrum Väst

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt organisation och reglementen för Regionalt Cancercentrum för Västra Sjukvårdsregionen.

Regionalt Cancercentrum Väst är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland. Uppdraget är att bidra till att cancervården blir mer patientfokuserad. Den ska bli säkrare, mer jämlik, effektivare och mer kunskapsbaserad.

I grunden för uppdraget ligger den nationella cancerstrategin som lanserades 2009 som ett sätt att möta de kommande årens ökande krav på cancervården. Strategin har fem övergripande mål:

  • Minska risken för insjuknande i cancer
  • Förbättra kvaliteten i omhändertagandet, utifrån ett tydligt patientperspektiv
  • Förlänga överlevnadstiden och förbättra livskvaliteten efter en cancerdiagnos
  • Minska regionala skillnader i överlevnadstid
  • Minska skillnader mellan olika befolkningsgrupper i insjuknande och överlevnadstid.

Ett medel för att uppnå målen är inrättandet av regionala cancercentrum som ska fungera som kunskapscentrum för en förbättrad cancervård. Regeringens nationella samordnare har slagit fast att det ska vara sex sådana centra – ett i varje sjukvårdsregion.

 

Gemensamma kriterier för förskrivning av ortopedtekniska hjälpmedel

Det finns skillnader i förskrivningen av ortopedtekniska hjälpmedel inom Västra Götalandsregionen. Det visar en rapport som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet på onsdagen.

För att utjämna skillnaderna beslutade utskottet om ett antal åtgärder. Det handlar bland annat om utbildningsinsatser för ortopedingenjörerna, en ändring av kriterierna för att få ortopedtekniska hjälpmedel så att de utgår från patientens behov i stället för diagnos, ta fram fler produktanvisningar, ett gemensamt sortiment och gemensamma hanteringsrutiner.

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44, Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF