Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-09 15:59


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 9 september


 

Regiongemensamma riktlinjer för den pandemiska influensan

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade idag om regiongemensamma riktlinjer för den pandemiska infuensan A (H1N1).

Enligt tidigare beslut i regionfullmäktige kommer personer som bor eller varaktigt vistas i Västra Götaland att erbjudas avgiftsfri vaccination mot den pandemiska influensan. Beslutet om avgiftsfrihet gäller inte den ”vanliga” influensan, den så kallade säsongsinfluensan.

Prioriterade riskgrupper att få vaccinet är gravida, personer med kronisk hjärt-, kärl- eller lungsjukdom, personer med extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen, immunnedsatta personer, personer med kronisk lever eller njursvikt, personer med svårinställd diabetes och personer med astma.

För att kunna ge alla invånare i Västra Götaland två doser vaccin för ett fullgott skydd har Västra Götalandsregionen beställt tre miljoner doser vaccin. Från och med månadsskiftet september/ oktober räknar regionen med att få 230.000 doser i veckan och ambitionen är att hinna vaccinera invånarna i den takt vaccinet levereras. Beräknad vaccinationsstart är vecka 41.

Med två doser vaccin får man ungefär ett 90 procentigt skydd mot den nya influensan. De två doserna ska ges med minst tre veckors intervall. Det tar alltså minst 13 veckor från det att vaccinet börjat levereras till dess att alla invånare i Västra Götaland vaccinerats med två doser.

Först ut att vaccineras är de medicinska riskgrupperna och vårdpersonal. Basen för vaccinationen blir på vårdcentralerna. Men vissa grupper kommer att vaccineras på MVC och BVC. Diskussioner pågår med olika företags egna hälsovård om att vaccinera anställda och det kan även bli aktuellt att skolbarn vaccineras via skolhälsovården och att personalen på äldreboenden vaccinerar de som bor där. Alla som vaccineras ska registreras i ett gemensamt journalsystem för vaccinationer.

Vaccin och sprutor kommer att delas ut kostnadsfritt till de mottagningar som vaccinerar.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF