Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-03-05 10:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet den 5 mars


Vill satsa på ett bättre liv för de mest sjuka äldre

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har tagit initiativ till en satsning som ska skapa ett bättre liv för de mest sjuka äldre. En del i satsningen handlar om att uppmuntra, stärka och intensifiera samverkan mellan kommuner och landsting med de mest sjuka äldres behov i centrum. Det gör man genom att fördela ekonomiska stimulansmedel till de huvudmän som når vissa angivna mål.

Vårdgivarna i Västra Götalandsregionen kan få del av de statliga stimulansmedlen inom följande områden:

  • God vård vid demenssjukdom – ersättning till vårdcentraler för genomförda demensutredningar som lett till registrering i Svenska Demensregistret utifrån vissa villkor.
  • God läkemedelsbehandling för äldre – ersättning till vårdenheter och sjukhus som varit med och minskat användningen av vissa angivna läkemedel som är olämpliga för äldre.
  • Sammanhållen vård och omsorg – ersättning till sjukhus som har lägre andel återinskrivningar inom 30 dagar 2013 än 2012. Återinskrivningen måste vara lägre minst fyra månader under perioden februari-september. De sjukhus som minskar återinskrivningarna fler än fyra månader kan få ytterligare ersättning.

Hälso- och sjukvårdsdirektören ska följa utvecklingen och initiera utbetalning till de enheter som kvalificerar sig för ersättning.

Lokalsjukhusens uppdrag

Närsjukvårdscentra ska utvecklas vid de tio lokalsjukhusen i Västra Götalandsregionen; Sjukhuset i Strömstad, Sjukhuset i Lysekil, Dalslands sjukhus Bäckefors, Skaraborgs Sjukhus Mariestad, Skaraborgs Sjukhus Falköping, Skaraborgs Sjukhus Lidköping, SÄS Skene, Alingsås Lasarett, Angereds Närsjukhus och Frölunda Specialistsjukhus.

Syftet är att bidra till att tillgodose befolkningens behov av såväl nära vård som en god tillgänglighet till planerad vården. Den vård som rör stora patientgrupper ska finnas nära patienten och klara cirka 80 procent av invånarnas sjukvårdsbehov. För att förbättra tillgängligheten och korta köerna till den planerade vården måste denna få tillräckligt utrymme. Viss planerad vård kan därför komma att koncentreras till färre sjukhus för att nå högre kvalitet och kostnadseffektivitet.

Sjukhusen grupperas i fyra olika ”nivåer” beroende på nuvarande verksamhet och lokala förutsättningar. Nivå 1 innebär fokus på primärvård och samverkan med kommunal verksamhet. I nivå 2 adderas specialistmottagningar. Till nivå 3 läggs dagkirurgi och slutenvård. Nivå 4 innebär att sjukhuset, utöver övriga uppdrag, tar emot riktade regiongemensamma uppdrag inom den planerade vården.

Vilka regionala uppdrag som ska fördelas till sjukhusen kommer att beslutas under 2013 i samband med det större uppdraget ”Regional samverkan för produktionsplanering och kapacitetsutnyttjande för att säkerställa den planerade vården”.

Beslutet är en del av Framtidens hälso- och sjukvård och ingår i ett större utvecklingsarbete för hälso- och sjukvården. Ärendet går vidare till regionstyrelsen.

Genomförandeplan för att öka antalet koloskopier

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en genomförandeplan för att öka antalet koloskopier 2013 med tio procent. Koloskopi är en undersökning av tjocktarmen med ett smalt, böjligt instrument, så kallat koloskop. Med koloskopet kan läkaren se in i tjocktarmen och upptäcka sjukliga förändringar.

Produktionsökningen kommer att bidra till att ingen patient ska behöva vänta mer än 90 dagar på en koloskopi. Dessutom är ökningen en förutsättning inför ett beslut att ingå i en nationell screeningstudie av tjocktarmscancer.

Finansieringen av utökning sker via särskilda medel för tillgänglighetssatsningar som hälso- och sjukvårdsutskottet disponerar.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF