Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-18 16:00


Europeiska regioner möts i Göteborg:

Från regionalt samarbete till makroregioner


Parallellt med ministerkonferensen om EU:s Östersjöstrategi i Stockholm har samarbetsorganisationen för europeiska regioner AER (Assembly of European Regions) haft möte i Göteborg 17 – 18 september. Diskussionen har varit inriktad på hur Europas regioner kommer att påverkas av de nya makroregioner som håller på att växa fram.

Med makroregioner menas intresseregioner som är större än ett enskilt land, en samhällsnivå mellan nationerna och den globala nivån.

– Makroregionkonceptet ger oss god möjlighet att fokusera på utmaningar som är viktiga för oss, säger Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande i Västra Götalandsregionen och värd för mötet.
– Vi har deltagit i framtagandet av Östersjö-strategin och vi tror även att en Nordsjö-strategi skulle vara till nytta. Men konceptet med makroregioner väcker samtidigt viktiga frågor om hur de ska styras och var makten ska ligga.

Det är kring dessa viktiga frågor och de den osäkerhet som är kopplad till dem som de europeiska regionpolitikernas diskussioner har kretsat under AER:s styrelsemöte.

Professor Esko Antola från Centrum Balticum i Åbo definierar makroregioner som områden som omfattar ”ett antal olika administrativa regioner som har tillräckligt många gemensamma frågor för att motivera ett gemensamt strategisk synsätt”. Han påpekade också för AER:s styrelse för att alla eventuella nya styrelseformer kräver noggrann reglering för att undvika att stöta bort medborgarna.

Trots dessa potentiella hinder, förklarade Olivier Baudelet, tjänsteman på EU-kommissionen, under debatten att ”för regionerna finns det mycket att vinna på ett bättre samarbete på makroregionnivå mellan länder som står inför samma utmaningar och möjligheter.”

Vilken nytta kan då regionerna dra av makroregioner? Medan EU-kommissionen letar efter ett optimalt förhållningssätt till makroregioner går AER redan från ord till handling.

– Makroregioner är inte bara ett kraftfullt verktyg för att förstärka medborgarnas deltagande i och förståelse av EU-frågor, de har även en roll att spela utanför EU:s gränser. Och det är därför AER nästa år samlar de 33 regioner som omger Svarta Havet för att ta itu med frågor kring vattenhantering och turism, avslutar ordföranden i AER, Michele Sabban.



Kontaktperson: Magnus Engelbrektsson, chef Internationella avdelningen, 0708-75 65 90.
Per Hörberg, Internationella avdelningen, 0709-954 369.


Läs meddelandet som PDF