Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-06-10 12:00


Från regionfullmäktige 10 juni


Delårsrapport mars 2013

Fortsatt hög tillgänglighet till vården, ett ekonomiskt överskott hittills i år, men med ett beräknat minusresultat för 2013. Så kan man sammanfatta Västra Götalandsregionens delårsrapport per mars månad, som godkänts av regionfullmäktige.
Delårsresultatet per mars månad visar ett överskott på 144 miljoner och prognosen för helåret ligger på minus 1,1 miljarder kronor. Till största delen är grunden till underskottet förändringen i den så kallade diskonteringsräntan i pensionsskuldberäkningen, som beräknas ge Västra Götalandsregionen en ökad kostnad på 1,3 miljarder kronor. Samtidigt påverkas Västra Götalandsregionen positivt av det varaktigt mycket låga ränteläget i den svenska ekonomin.


Senareläggning av åtgärder vid SÄS/Skene

Regionfullmäktige har fattat beslut om att Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) Skene får skjuta på minskningen av antalet vårdplatser till hösten, vilket är en av de planerade åtgärderna för att komma till rätta med sjukhusets ekonomiska obalans. SÄS förbättrar successivt sin effektivitet, men senareläggningen av beslutet bedöms försämra ekonomin med tre miljoner kronor. Regionfullmäktige godkänner därför en budgetavvikelse om högst 93 miljoner kronor för 2013 för Södra Älvsborgs Sjukhus.



Kontaktperson: Kjell Nordström (S), regionfullmäktiges ordförande, 070-530 42 96
Presskontakt: Jan Nyman, 0702-544162


Läs meddelandet som PDF