Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-06-11 15:47


Från regionfullmäktige 11 juni


Beslut om oförändrad regionskatt

Regionskatten blir oförändrad 11 kronor och 13 öre. Det beslutade regionfullmäktige på tisdagen efter drygt tolv timmars debatterande. Regionskatten är en del i fullmäktiges beslut om budget för Västra Götalandsregionen 2014 med flerårsplaner för 2015 och 2016.

Beslutet om budgeten fattades efter en tolv timmar och 20 minuter lång debatt. Beslutet avgjordes till förmån för för den politiska ledningens förslag; Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Samtliga oppositionspartier reserverade sig mot beslutet till förmån för egna budgetförslag.

Krav på effektiviseringar

Alla Västra Götalandsregionens verksamheter får kompensation för ökade löner och kostnader. Samtidigt ställs krav på effektiviseringar och att alla verksamheter ska ha kostnadskontroll och redovisa ekonomisk balans samt arbeta för att öka sin produktivitet och effektivitet.
Under nästa år genomförs planerade investeringar på totalt 3,3 miljarder kronor. Särskilda medel avsätts för nödvändiga och strategiska IT-investeringar i syfte att underlätta övergången till modernare system.

Hälso- och sjukvården ska fortsätta utvecklas

Den totala budgeten för hälso- och sjukvården ligger nästa år på drygt 34 miljarder kronor. Regionfullmäktige betonar, bland annat, att det regiongemensamma utvecklingsarbetet ska fortsätta och att barns och ungas hälsa är ett priotiterat område. Från 2014 får hälso- och sjukvårdsnämnderna utökad ram på 220 miljoner kronor för att öka tillgängligheten, liksom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) som får 13 miljoner extra, bland annat avseende ansvar för forskning och utveckling. Totalt ligger  ligger SU:s budget för detta på 825 miljoner kronor. I årets budget finns också investeringar i sjukvården, såväl i lokaler som i fastigheter  Här kan nämnas Bild- och Interventionscentrum etapp I och 2 (Sahlgrenska), Uddevalla sjukhus (operation, ortopedi), ombyggnad vid Skaraborgs Sjukhus och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.  Åldersgränsen för fri tandvård höjs 2014 till 24 år, från dagens 23 år.

Riktade satsningar för unga i jobb

Regionutvecklingsnämnden får i särskilt uppdrag att göra riktade satsningar för att få fler unga i jobb, att stärka utvecklingsarbetet vid naturbruksgymnasierna och Stenebyskolan samt att förstärka pendlingsmöjligheterna med tåg till Norge. För detta tillförs extra pengar till nämnden, som under 2014 får drygt 658 miljoner kronor att använda för arbetet för tillväxt och utveckling i Västra Götaland.
Kollektivtrafiknämnden tilldelas ökade medel – 250 miljoner kronor från 2014 – för att säkra trafikutvecklingen och får 30 miljoner kronor till inköp av nya spårvagnar i Göteborg från 2016.

Ökad delaktighet

Kulturnämndens uppdrag att öka barns och ungdomars delaktighet i kulturella verksamheter ligger kvar, och extra medel tillförs nämnden för att bland annat bibehålla den konstnärliga kvaliteten vid GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker samt säkra verksamheten vid Film i Väst. Totalt blir den ekonomiska ramen för 2014 för kulturnämnden nästan 1 020 miljoner kronor.
Miljönämnden får en något utökad ekonomisk ram för 2014, där en extra tilldelning på tre miljoner ska gå som stöd till Botaniska trädgården i Göteborg. Ett av uppdragen till miljönämnden – som får totalt 70 miljoner kronor – är att intensifiera arbetet med klimatöverenskommelser.
Kommittén för rättighetsfrågor får i särskilt uppdrag att i samråd med hälso- och sjukvårdsnämnderna utveckla medborgardialog som verktyg för att öka invånarnas delaktighet och folkhälsokommitténs prioriterade uppdrag handlar om fortsatt arbete för jämlik hälsa.

Om budgeten

Budgeten är Västra Götalandsregionens viktigaste styrdokument och uttrycker regionfullmäktiges uppdrag till nämnder och styrelser. Genom att ställa resurser till förfogande och formulera tydliga resultatnivåer som ska eftersträvas i varje verksamhet skapar regionfullmäktige de förutsättningar som behövs för att möta invånarnas behov och förväntningar. Samtidigt anger budgeten även de ramar som verksamheterna ska verka inom. Visionen – Det goda livet och dess dimensioner, utgör portalen till budgeten och ska beaktas inom samtliga verksamheter i Västra Götalandsregionen.

Länk till samtliga beslut i regionfullmäktige: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Pressrummet/Regionfullmaktiges-sammantraden/Tidigare-fullmaktigesammantraden/2013-06-10-11-Beslut-i-regionfullmaktige/

 



Kontaktperson: Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande, 070-530 42 96
Presskontakt: Jan Nyman, 0702-544162


Läs meddelandet som PDF