Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-09-24 16:38


Från regionfullmäktige 24 september


Barnets rättigheter i Västra Götaland stärks

Regionfullmäktige har antagit handlingsplanen för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter i Västra Götalandsregionen. Handlingsplanen är ett viktigt och väl förankrat dokument som behövs för att skapa den struktur och riktning för arbetet med barnets rättigheter som saknas idag. Tyngdpunkten i planen är att ge systematisk utbildning och kunskap om barnets rättigheter till beslutsfattare och relevanta yrkesgrupper.
Planen ska bland annat säkerställa att inget barn diskrimineras på grund av härkomst, etnicitet, kön, könsuttryck, trosuppfattning eller funktionsnedsättning och att barnets bästa, både på lång och kort sikt, uppmärksammas och övervägs i alla beslut som berör dem direkt eller indirekt.
Att förverkliga barnets rättigheter är ett prioriterat område för Västra Götalandsregionen. Det framgår ibland annat i visionen "Det goda livet" där ett centralt inslag för att nå ett gott liv i Västra Götaland är att möta behoven hos barn och unga.

 

Nollvision för självmord

Regionstyrelsen får i uppdrag att bevaka att arbetet för en nollvision för självmord i Västra Götalandsregionen ingår i det pågående arbetet med att ta fram en regional utvecklingsplan för psykiatri och mot psykisk ohälsa. Det har regionfullmäktige beslutat. Regionfullmäktige  anser att en nollvision – som grundar sig i en motion - ger frågan hög dignitet, men det krävs samtidigt att aktörer inom alla samhällssektorer prioriterar detta långsiktiga arbete. Ett beslut i Västra Götalansregionen är ett led i det arbetet.

 

Ungdomsmottagningarnas stöd ska utredas

Regionfullmäktige har beslutat om en utredning som ska ge svar på hur Västra Götalandsregionen, i samarbete med kommunerna, kan ge ungdomsmottagningarna bättre förutsättningar att erbjuda stöd på lika villkor. Detta ska även innefatta en gemensam standard om vilka kompetenser och resurser som ska finnas vid en ungdomsmottagning i länet. I beslutet, som är föranlett av en motion, ingår också, att man ska utreda hur ungdomsmottagningarna kan få likvärdiga riktlinjer, mål och resurser att arbeta efter.

Samtliga beslut i regionfullmäktige 24 september: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Pressrummet/Regionfullmaktiges-sammantraden/Tidigare-fullmaktigesammantraden/2013-09-24-Beslut-i-regionfullmaktige/

Regionfullmäktige avslutades klockan 16.25



Kontaktperson: Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande, 070-530 42 96
Presskontakt: Jan Nyman, 0702-544162


Läs meddelandet som PDF