Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-10-21 11:51


Västsvenska SOM-undersökningens resultat: Allt fler känner sig hemma i Västra Götaland


Det är allt fler invånare som känner sig hemma i Västra Götaland samtidigt som identifikationen med de tidigare länen har försvunnit. Det konstaterar SOM-institutet, som följt utvecklingen under 15 år.
SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersöker återkommande vanor och attityder hos befolkningen i Västsverige. Det genomförs sedan 1998 en årlig utvärdering i syfte att kartlägga attityder till service, politiskt engagemang, syn på demokrati hos befolkningen i Västra Götaland.

Intresset för politik ökar

– Det finns en ökad identifikation med Västra Götaland och bedömningen blir allt mer positiv på en rad olika sätt, säger undersökningsledare Annika Bergström om resultatet från den Västsvenska SOM-undersökningen 2012.
Annika Bergström pekar på följande resultat:
• Intresset för regional politik ökar
• Allt fler ser goda möjligheter att påverka politiska beslut i regionen

Jämnare fördelning i dag

– Numera är människor också lika nöjda med demokratin på regional som på kommunal nivå. I  början av 2000-talet var skillnaderna betydande, till regionens nackdel, säger Annika Bergström.
Undersökningen visar också, att medborgarna i regionen är positiva till diverse infrastrukturförslag, framför allt förslag som innebär förbättringar i det egna boendeområdet. Motståndet mot trängselskatt är dock fortsatt kompakt och det är också få som är positiva till avgifter för att finansiera motorvägsutbyggnader.

Kollektivtrafiken viktig samhällsfråga

– Kollektivtrafiken lyfts fram som en allt viktigare samhällsfråga vid sidan av sjukvården, säger Annika Bergström.
Men medan förtroendet för vårdpersonal är högt dalar förtroendet för kollektivtrafikens personal och har mer än halverats sedan millennieskiftet.
Kännedomen om regionens politiker är låg och förtroendet för såväl region- som kommun- och riksdagspolitiker är fortsatt lågt.



Kontaktperson: Annika Bergström, SOM-institutet, 0709-233761
Kjell Nordström, regionfullmäktiges ordförande, 070-530 42 96 Presskontakt: Jan Nyman, 0702-544162


Läs meddelandet som PDF