Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-09-10 14:34


Från regionstyrelsen 10 september


Strategi för utvecklingsarbetet 2014-2020

Strategin Västra Götaland 2020 slår fast den gemensamma inriktningen för det regionala utvecklingsarbetet 2014-2020. Kommunerna och Västra Götalandsregionen har tillsammans tagit fram strategin och kommer också att driva genomförandet. Vid sitt sammanträde den 10 september antog regionstyrelsen strategin, som nu går vidare till fullmäktige för slutgiltigt ställningstagande. Västra Götaland 2020 består av fyra teman som beskriver gemensamma ambitioner att vara en ledande kunskapsregion, en region för alla, en region där vi tar globalt ansvar och en region som syns och engagerar. Strategins övergripande mål är att bidra till att ge invånarna i Västra Götaland bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Gemensamma inriktningar inom bland annat infrastruktur och kollektivtrafik, forskning, företagande, klimat och kultur bestäms, liksom utmaningar kring utanförskap och jämställdhet. Ambitionen att vara världsledande inom områden som Life Science och hållbara transportsystem slås fast. Detsamma gäller målet i klimatstrategin från 2009, där närmare 70 organisationer har skrivit under på att Västra Götalands energisystem ska vara oberoende av fossil energi till år 2030.

Ett gemensamt verktyg 

Strategin ska fungera som en gemensam vägvisare för dem som arbetar för Västra Götalands utveckling och är ett verktyg för att prioritera och koordinera. Resurserna för genomförandet finns hos en rad olika intressenter – kommuner, region, universitet och högskolor, forskningsinstitut, statliga myndigheter, EU med flera.

–Strategin är ambitiös och sätter höga mål. Nu ser vi fram mot ett aktivt genomförande i tät samverkan i Västra Götaland, men också i samverkan med våra grannregioner, grannländer och med EU, kommenterar regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Långsiktigt arbete

Västra Götaland 2020 innebär en fortsättning på det arbete som startade när Västra Götalandsregionen, för snart 15 år sedan, fick i ansvar av regering och riksdag att driva det regionala utvecklingsarbetet. Strategin har växt fram under två års tid och uppdraget har letts av Beredningen för hållbar utveckling, där valda representanter för kommunerna och Västra Götalandsregionen tillsammans driver strategiska utvecklingsfrågor. Ett stort antal aktörer från näringsliv, akademi, offentliga organisationer och föreningsliv har deltagit i dialogen. Strategin ersätter det nuvarande tillväxtprogrammet som löper ut 2013 och är ett verktyg för att, i samverkan, genomföra den gemensamma visionen om det goda livet

För mer information kontakta regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, tel 070-863 07 32

Länk till hela strategin: http://www.vgregion.se/vg2020 

 

Miljöresultaten 2012

I den årliga miljöredovisningen syns det samlade resultatet av Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolags insatser för att nå våra miljömål. Miljöarbetet syftar till att var hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling genom mål om låg klimatpåverkan, låg förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen samt en hållbar resursanvändning. För 2012 är drygt 90 procent av energianvändningen i egna fastigheter baserad på förnybar energi. Arbetet med att minska energianvändningen har också gett resultat. Kollektivtrafiken körs i ökande utsträckning på förnybar energi och där är målet för 2013 redan nått. En annan positiv utveckling är att allt mindre antibiotika skrivs ut.

–Uthålligheten i vårt miljöarbete ger resultat. Till 2020 är målet att bli oberoende av fossil energi vilket vi ser går åt rätt håll. För att framgångsrikt kunna möta utmaningen om hållbar resursanvändning görs insatser för att användningen av produkter effektiviseras och mängden avfall minskas. Det handlar till exempel om att arbeta med re-design av våra möbler som ett komplement till att slänga och köpa nytt. Ett arbete som gynnar både ekonomin och miljön, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Sveriges Kommuner och Landsting redovisade 2012 för första gången jämförande nationella miljönyckeltal för landsting och regioner. I årets siffror, som just publicerats, framgår att Västra Götalandsregionen placerar sig väl på flera områden.

Länk till Västra Götalandsregionens miljöredovisning: http://www.vgregion.se/miljoredovisning

 

Handlingsplan för jämställdhet

Västra Götalandsregionen bör upprätta en handlingsplan för att förstärka jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten. Det anser regionstyrelsen. Verktyget heter CEMR-deklarationen och avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs och att principer reglerade i internationella avtal omsätts i praktik på lokal och regional nivå. Avsikten är att beslut som främjar jämställdhet ska få effekt i människors vardag. CEMR (Council of European Municipalities and Regions) är de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation. Slutgiltigt beslut om handlingsplanen fattas av regionfullmäktige.

 

Fler patienter kan få testa sig själva

Regionstyrelsen ställer sig bakom en motion som syftar till utreda möjligheterna till fler egna tester och egenvård för utvalda patienter som behandlas med blodförtunnande medel. Samtliga tillfrågade remissinstanser i Västra Götalandsregionen är positiva till förslaget. Metodiken – som redan används av ett fåtal patienter i dag - har visat sig vara säker för patienten, samtidigt som den höjer livskvaliteten och avlastar sjukvården, allt till en oförändrad eller något högre kostnad. Ärendet avgörs av regionfullmäktige.

 

Västra Götalandsregionen lämnar West Sweden

Västra Götalandsregionen säger upp sitt medlemskap i organisationen West Sweden. Det har regionstyrelsen beslutat. Uppsägningen kommer att träda i kraft vid årsskiftet 2014-2015. West Sweden är en ideell förening som bildades 1992 av kommunerna i Göteborgs och Bohus, Skaraborgs, Älvsborgs, Hallands och Värmlands län. Under 1990-talet blev även landstingen medlemmar. Västra Götalandsregionen gick med som medlem 1999. West Swedens framtida inriktning och organisation har utretts flera gånger och tidigare i år presenterade West Sweden en ny utredning där tre olika utvecklingsalternativ ställdes mot avveckling. Regionstyrelsen såg då en avveckling som förstahandsalternativ och har nu alltså beslutat att lämna föreningen. West Swedens styrelse planerar för en extra stämma i oktober, för att besluta om föreningen ska avvecklas.

 

Regelbunden cellprovstagning sparar liv

Regionstyrelsen anser, att metoden att regelbundet ta cellprover från livmoderhalsen är en viktig åtgärd som sparar både liv, lidande och pengar. Genom regelbunden screening kan man upptäcka förstadier till livmoderhalscancer som enkelt kan opereras bort i lokalbedövning - och därmed undanröja framtida insjuknande i cancer. Västra Götalandsregionen har arbetat för att få fler kvinnor att hörsamma kallelserna, vilket också har givit bra resultat. Inte minst tack vare den lyckade Cellprovsveckan under vecka 20, då närmare 1 000 kvinnor hörde av sig. I sitt svar till Datainspektionen – med anledning av ett klagomål från en kvinna som fått kallelser trots att hon undanbett sig dessa undersökningar – poängterar regionstyrelsen, att man betraktar detta ur ett rättighetsperspektiv. Alla kvinnor i VGR har rätt till att få erbjudande om bra vård.

Samtliga beslut i regionstyrelsen 10 september: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/

 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, tel: 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, tel: 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, tel: 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Jan Nyman 0702-54 41 62.


Läs meddelandet som PDF