Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-02-18 14:01


Från regionstyrelsen 18 februari


Regionstyrelsen ställer sig bakom brev till regeringen

Regionstyrelsen ställer sig bakom en skrivelse till regeringen med krav på en snabbare och förbättrad utbyggnad av E20. Syfte är att förbättra trafiksäkerheten. I skrivelsen till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, erbjuder sig VGR att satsa en miljard kronor av egna medel för att bygga bort trafikfarliga vägsträckor med låg standard. Regeringen väntas besluta om nationell transportplan under mars/april 2014. Därför har brevet redan skickats till infrastrukturministern. Vid styrelsens sammanträde yrkade Miljöpartiet på att dagens beslut istället skulle behandlas av regionfullmäktige efter kompletterande beslutsunderlag. Partiet reserverade sig därför mot regionstyrelsens beslut.

Läs mer:
Pressmeddelande från regionutvecklingssekretariatetMiljöpartiets reservation

Underhåll för 78 miljoner till Norra Bohusbanan, Älvsborgsbanan och Kinnekullebanan

För att höja och återställa standarden på järnvägarna i länet har Västra Götalandsregionen, i infrastrukturplanen, lyft fram behovet av åtgärder på de järnvägar som är viktiga för regiontrafiken. Regionstyrelsen beslutade att godkänna en rad förslag på standardhöjande åtgärder som Trafikverket vill genomföra i samband med de akuta underhållsåtgärder som verket planerar att genomföra på Norra Bohusbanan, Älvsborgsbanan och Kinnekullebanan under åren 2014 och 2015. Västra Götalandsregionen bidrar med 78 miljoner kronor till åtgärderna vilket finansieras med medel avsatta för den regionala infrastrukturplanen 2014–2025.

Järnvägen Mellerud-Billingsfors rustas för 65 miljoner

För att upphäva det tillfälliga trafikeringsstoppet samt trygga ett fortsatt underhåll för järnvägssträckan Mellerud-Billingsfors har Västra Götalandsregionen och Trafikverket enats om att tillsammans investera 65 miljoner. Kostnaderna ska fördelas mellan parterna och regionstyrelsen beslutade att godkänna samfinansieringsavtalet. Finansieringen av regionens bidrag på 32,5 miljoner kronor sker med medel ur den regionala infrastrukturplanen för åren 2014-2025. Järnvägssträckan Mellerud-Billingsfors ingår i Dal-Västra Värmlands Järnväg (DVVJ) som går från Mellerud i söder genom Dalsland och Värmland till Årjäng i norr. Det var i december 2013 som Trafikverket beslutade att stänga av trafiken på sträckan Mellerud–Billingsfors.

Läs mer:
pressmeddelandet från trafikverket 

Ombyggnad för utveckling av psykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus

Mariestad Skaraborgs Sjukhus Mariestad ska byggas om så att den psykiatriska verksamheten kan utvecklas. Verksamheten får då samma inriktning som sjukhusen i Falköping, Skövde och Lidköping. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde. Bakgrunden är ett utvecklingsarbete i samverkan mellan Hälso- och sjukvårdsnämnderna, Närhälsan i Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus. Målet är kombinera sluten- och öppenvård så att akutvård, öppenvård, dagsjukvård och slutenvård kan erbjudas inom samma enhet. På sjukhuset i Mariestad finns idag lediga lokaler i direkt anslutning till Skaraborgs Sjukhus slutenvårdsverksamhet inom medicin. Den psykiatriska dagvårdsverksamheten i Mariestad finns i dag i en externt hyrd lokal och för att den och övrig psykiatri ska kunna erbjudas inom samma enhet behöver verksamheten samlas på sjukhuset. Ombyggnaden beräknas vara färdig i december 2014 och det totala investeringsbeloppet är 20 miljoner kronor.

 

Samtliga beslut i regionstyrelsen 18 februariKommenterer till sammanträdet kan finnas på partiernas hemsidor 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF