Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-06-18 14:20


Från regionstyrelsen 18 juni


Västra Götalandsregionen profileras i Visby

Västra Götalandsregionen medverkar på den Västsvenska arenan under Almedalsveckan i Visby 30 juni-7 juli 2013. Detta sker även i år i samverkan med Göteborgs universitet, Chalmers, Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad/Business Region Göteborg. Syftet är att lyfta gemensamma frågor som är viktiga för Västra Götalands utveckling, under huvudbudskapet ”Nationella utmaningar – regionala lösningar”, men också för att profilera Västra Götalandsregionen som organisation.
Regionstyrelsen har tidigare beslutat om att avsätta 450 000 kronor för regiongemensamma insatser under Almedalsveckan. De sakområden som lyfts av Västra Götalandsregionen specifikt på den Västsvenska arenan är följande: patientmakt/patientdelaktighet, Life Science – från ord till handling, jämlik hälsa, god vård – god hälsa.

 

Ungdomsmottagningarnas stöd kan utredas

Regionstyrelsen ställer sig bakom ett förslag om att utreda hur Västra Götalandsregionen, i samarbete med kommunerna, kan ge ungdomsmottagningarna bättre förutsättningar att erbjuda stöd på lika villkor. Detta ska även innefatta en gemensam standard om vilka kompetenser och resurser som ska finnas vid en ungdomsmottagning i länet. I förslaget ingår också, att man ska utreda hur ungdomsmottagningarna kan få likvärdiga riktlinjer, mål och resurser att arbeta efter.
Förslaget, som grundar sig i en motion, går nu vidare för avgörande i regionfullmäktige.

 

Samverkan om biogas med Region Skåne

Regionstyrelsen stödjer förslaget till avsiktsförklaring för samverkan mellan
Västra Götalandsregionen och Region Skåne om långsiktiga spelregler för
biogas. Förslaget – som nu går vidare till regionfullmäktige för beslut - har tagits fram av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med representanter från Region Skåne.
Avsiktsförklaringen sträcker sig till och med 2015 och anger Västra Götalandsregionens och Region Skånes gemensamma insatser för att åstadkomma långsiktiga spelregler som bidrar till ökad produktion och användning av biogas.
Skåne och Västsverige är idag de två mest framstående biogasregionerna i Sverige. Syftet är att samverka inom strategiska och gemensamt identifierade områden där samverkan kan antas leda till större framgång än om organisationerna skulle göra det på egen hand.
Regionstyrelsen i Region Skåne har 11 april 2013, godkänt förslaget till avsiktsförklaring.

 

Miljardinvesteringar i sjukhus

Skaraborgs Sjukhus Skövde och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Mölndal ska genomgå om- och tillbyggnader för nästan en miljard kronor. Det har regionstyrelsen beslutat.
Besluten omfattar, förutom om- och tillbyggnader, även investeringar i PCB-sanering av Skaraborgs sjukhus Skövde och en magnetkamera till strålbehandlingsenheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Nollvision för självmord

Regionstyrelsen får i uppdrag att bevaka att arbetet för en nollvision för självmord i Västra Götalandsregionen ingår i det pågående arbetet med att ta fram en regional utvecklingsplan för psykiatri och mot psykisk ohälsa. Regionstyrelsen anser att en nollvision ger frågan hög dignitet, men det krävs samtidigt att aktörer inom alla samhällssektorer prioriterar detta långsiktiga arbete. Ett beslut i Västra Götalansregionen är ett led i det arbetet.
Förslaget grundar sig i en motion och definitivt beslut fattas av regionfullmäktige.

Samtliga beslut i regionstyrelsen 18 juni: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/Regionstyrelsens-beslut-18-juni/

 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, tel: 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, tel: 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, tel: 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Jan Nyman 0702-54 41 62.


Läs meddelandet som PDF