Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-04-23 14:06


Från regionstyrelsen 23 april


Digitalisering av bilder ska ge snabbare provsvar

Patologiverksamheten ska digitaliseras i hela Västra Götalandsregionen. Det har regionstyrelsen beslutat. Syftet är att öka patientsäkerheten och förbättra effektiviteten inom patologin, det vill säga läran om sjukdomar och hur de diagnostiseras.
I dag placeras patologiska prover, alltså tunna snitt av vävnadsprover, på speciella glasskivor som sedan granskas i ljusmikroskop. Digitaliseringen gör det istället möjligt att ta en bild på vävnadsprovet och sedan lagra den som en datafil och skicka den vidare för ytterligare bedömning om så behövs.
Ett pilotprojekt som avslutades under 2011 visade att en digitalisering av patologin skulle leda till flera fördelar:
• Det blir enklare för sjukhusen att konsultera varandra genom att provfilerna kan skickas digitalt mellan laboratorierna. Idag måste proverna skickas manuellt.
• Rygg- och nackskador är vanligt vid mikroskoparbete. Moderna arbetsstationer med dataskärmar beräknas minska sådana arbetsskador.
• Det sparar tid genom att vissa enklare granskningar kan automatiseras.
• Diagnostiken kan bli mer likformig och kvaliteten kan sannolikt höjas
• I framtiden går det att samordna de fyra teamen i Göteborg, Borås, Skövde och Trollhättan och därmed enklare lösa frånvaro vid sjukdom eller semester.
Utifrån pilotprojektet har en arbetsgrupp utrett förutsättningarna för att införa digitalisering av patologin i hela Västra Götalandsregionen och konstaterat att ett breddinförande skulle höja patientsäkerheten och öka effektiviteten.
Regiondirektören får i uppdrag att genomföra digitaliseringen. Den totala kostnaden beräknas till 41 miljoner kronor och finansieras ur hälso- och sjukvårdsutskottets utvecklingsanslag.

 

Unga kan få fribiljetter till kulturscener

Regionstyrelsen vill uppmuntra grundskoleelever i Västra Götaland att besöka någon av de större kulturscenerna i länet. Lösningen kan bli fribiljetter till ungdomar i hela årskurser.
Idén är hämtad ur en motion, som syftar till att ge fler ungdomar i Västra Götaland kulturupplevelser. Såväl styrelsen för Göteborgsoperan som styrelsen för Regionteater Väst ställer sig positiva till förslaget.
Även kulturnämnden är positiv och hänvisar till sitt pågående arbete, att tillsammans med Västtrafik och regionutvecklingsnämnden utreda möjligheterna att införa ”Kulturpass” i regionen. Uppdraget innebär att utreda olika lösningar som kopplar samman kollektivt resande med besök på kulturinstitutioner och tilL Kulturevenemang. Regionstyrelsen ger kulturnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för att i samarbete med länets skolor och kommuner ge ungdomar i en särskild årskurs fribiljetter till någon av de större scenerna inom regionen, och att utredningen kopplas samman med uppdraget kring "Kulturpass".
Slutgiltigt beslut fattas av regionfullmäktige.

 

Det ska stå "Regionfullmäktige" på valsedlarna

Västra Götalandsregionen, Region Skåne, Region Halland och Region Gotland tänker göra en gemensam framställning till Justitiedepartementet för att få använda beteckningen ”Regionfullmäktige” på valsedlarna vid nästa val.
1 januari 2011 blev Västra Götalandsregionens och Region Skånes
utvecklingsuppdrag permanent. Därför, anser man, att det finns än starkare skäl för att införa beteckningen ”Regionfullmäktige” på valsedlarna istället för det hittills använda "Landstingsfullmäktige".
Regionstyrelsen överlämnar till regionfullmäktige att fatta definitivt beslut i ärendet.

 

Klartecken för överenskommelse med konkursbon

Regionstyrelsen har godkänt att Västra Götalandsregionen ingår en överenskommelse med Panaxiabolagens konkursbon. Det var ett av bolagen, Panaxia Security AB som, enligt ett avtal, utförde värdetransporter för Västra Götalandsregionens räkning fram till konkursen 5 september 2012. En genomförd utredning visar att regionens förvaltningar och bolag har fordringar i konkursen för hämtade, men inte redovisade belopp, som uppgår till drygt 8,3 miljoner kronor.
Konkursförvaltaren har gjort bedömningen att Västra Götalandsregionen har rätt till cirka 25 procent av fordran och har även aviserat att en första utbetalning kan göras med 23 procent av fordran under förutsättning att man kommer överens med konkursbona.
De drabbade förvaltningarna och bolagen har under 2012 kompenserats med 5 miljoner kronor ur Västra Götalandsregionens självriskfond, vilket motsvarar cirka 60 procent av de saknade beloppen.

 

Alla beslut i regionstyrelsen: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/Regionstyrelsens-beslut-23-april/

 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, tel: 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, tel: 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, tel: 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Jan Nyman 0702-54 41 62.


Läs meddelandet som PDF