Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-10-08 14:37


Från regionstyrelsen 8 oktober


Delårsrapport augusti 2013

Ett ekonomiskt överskott hittills i år, en positiv verksamhetsprognos för hela 2013 och en ansträngd situation för sjukhusen. Så kan man sammanfatta Västra Götalandsregionens delårsrapport per augusti månad.
Resultatet i augusti och helårsprognosen påverkas av engångseffekter för koncernen på minus 864 miljoner; en sänkning av diskonteringsräntan i pensionsskuldsberäkningen och återbetalning av pensionspremier för åren 2005-2006. Detta gör att koncernens resultat blir minus 650 miljoner kronor för helåret.

Stort arbete vid sjukhusen

Delårsrapporten visar att det finns stora bekymmer hos sjukhusen, både ekonomiska och verksamhetsmässiga. På verksamhetssidan konstateras ett högt inflöde av patienter, hög beläggning och svårt att klara tillgängligheten. Produktionen vid sjukhusen är hög, men något lägre jämfört med samma period förra året, bland annat till följd av färre vårdplatser och rekryteringssvårigheter. Under juli och augusti fick Västra Götalandsregionen inte ta del av statsbidraget för kömiljarden då bara 62 procent för besök och 59 procent för behandling uppnåddes. Regionfullmäktige har satt av extra snalg för att förbättra tillgängligheten och arbetet med vårdplatsuppdraget pågår.
Ekonomiskt beräknas verksamheterna för 2013 gå med 184 miljoner kronor i underskott och de största avvikelserna finns hos några av sjukhusen, Regionservice och Västttrafik. Verksamheterna som redovisar negativa prognoser arbetar aktivt med åtgärdsprogram och regionstyrelsen uppmanar även de verksamheter som rapporterar positiva prognoser till återhålssamhet under året, för att säkerställa det ekonomiska resultatet.

Lägre kostnader för bemanningsföretag

Kostnaderna för bemanningsföretag uppgick under perioden till 321 miljoner kronor, vilket är en minskning med 24 miljoner kronor jämfört med motsvarande period 2012. Kostnaden för läkartjänster har minskat medan kostnaden för sjuksköterskor och övriga kategorier har ökat.

Fortsatt hög investeringstakt

Investeringstakten fortsätter att ligga på en hög nivå och helårsprognosen för investeringarna är drygt 3,5 miljarder kronor. Det pågår ett antal stora projekt inom hälso- och sjukvården, till eempel projekt Bild- och interventionscentrum (Sahlgrenska Universitetssjukhuset), Angereds Närsjukhus och vårdutveckling 2010+ (Södra Älvsborgs Sjukhus).
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten samt godkänna att NU-sjukvårdens styrelse får tillåtelse att dels överskrida sin budget 2013 med maximalt 141 miljoner kronor.

Fördjupade analyser

Regionstyrelsen beslutade för egen del att ge regiondirektören i uppdrag att ta fram en fördjupad analys av Södra Älvsborgs Sjukhus och NU-sjukvården för att i detaljbudgeten kunna bedöma resultatnivån för 2014. Regiondirektören får även i uppdrag att ta fram en fördjupad analys av Kungälvs sjukhus för att i detaljbudgeten kunna bedöma sjukhuset situation inför 2014. Dessutom får styrelser och nämnder för Alingsås lasarett, Regionservice och Västtrafik AB i uppdrag att besluta om nya och kompletterande åtgärder för att nå en ekonomi i balans 2013. Styrelser och nämnder för hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad, Frölunda specialistsjukhus, Göteborgs botaniska trädgård, Vara folkhögskola och Agnesbergs folkhögskola får i uppdrag att vidta åtgärder så att en ekonomi i balans uppnås under året. Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset får i uppdrag att återkomma med en rapport över hur tillgängligheten ska säkerställas.
Under 2013 lämnas två delårsrapporter, per mars och augusti månad och dessa behandlas i regionstyrelsen och i regionfullmäktige.

 

50 miljoner för att korta köerna

Västra Götalandsregionen satsar 50 miljoner kronor på att korta köerna till sjukvården. Det har regionstyrelsen beslutat.
Regionstyrelsen fattade också beslut i ett annat ärende, som syftar till att förbättra situationen vid sjukhusen. Beslutet innebär att styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus, Alingsås Lasarett och Kungälvs sjukhus får i uppdrag att se över vårdplatsantal, medelvårdtider och antal vårdtillfällen. Målet ska vara att under kommande vintersäsong uppnå genomsnittlig beläggning på högst 90 procent. I beslutet ingår att inga ytterligare neddragningar av vårdplatser skall göras utan att säkerställa att åtgärder redan vidtagits för att antalet överbeläggningar inte skall öka. I samband med detta får regiondirektören får ett nytt uppdrag; att i samarbete med kommunernas organisationer analysera vårdplaneringen.

 

Västra Götalandsregionen kan få SMS-livräddare

Regionstyrelsen ställer sig bakom en motion om SMS-livräddare. Tanken med SMS-livräddare är att frivilliga personer, utbildade i hjärt-lungräddning (HLR), vid larmsamtal om misstänkt hjärtstopp kan positioneras via sina mobiltelefoner. Larmcentralen kan då, via SMS samt telefonsamtal, dirigera den med närhet till platsen för det förmodade hjärtstoppet, så att livräddande åtgärder vid behov kan påbörjas innan ambulanssjukvård eller räddningstjänst är på plats.
Varje år avlider i Sverige 15 000 personer av hjärtstopp varav en majoritet plötsligt och på andra platser än sjukhus. För dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus är överlevnaden 5-10 procent
Nu är det upp till regionfullmäktige att fatta definitivt beslut i ärendet.

Samtliga beslut i regionstyrelsen: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/Regionstyrelsens-beslut-8-oktober/

 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Jan Nyman, 0702-54 41 62.


Läs meddelandet som PDF