Budgetförslag för 2014
Samtliga partier som är representerade i regionstyrelsen har nu presenterat sina budgetförslag för 2014, inför regionfullmäktiges sammanträde 10-11 juni. Regionstyrelsen beslutade vid sitt möte på tisdagen att godkänna förslaget från den politiska ledningen; Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Budgeten är Västra Götalandsregionens viktigaste styrdokument. Den uttrycker – förutom de ekonomiska ramarna – också regionfullmäktiges mål och uppdrag till nämnder och styrelser, som sedan följs upp och återrapporteras.
I budgeten föreslås att skattesatsen är oförändrad; 11 kronor och 13 öre. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna budgetförslag.
Länk till den politiska ledningens budget samt övriga partiers budgetförslag: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Budget/budgetforslag2014/
Delårsrapport mars 2013
Fortsatt hög tillgänglighet till vården, ett ekonomiskt överskott hittills i år, men med ett beräknat minusresultat för 2013. Så kan man sammanfatta Västra Götalandsregionens delårsrapport per mars månad.
Delårsresultatet per mars månad visar ett överskott på 144 miljoner och prognosen för helåret ligger på minus 1,1 miljarder kronor. Till största delen är grunden till underskottet förändringen i den så kallade diskonteringsräntan i pensionsskuldberäkningen, som beräknas ge Västra Götalandsregionen en ökad kostnad på 1,3 miljarder kronor. Samtidigt påverkas Västra Götalandsregionen positivt av det varaktigt mycket låga ränteläget i den svenska ekonomin.
Minus för verksamheten
Verksamheten beräknas för 2013 gå med 355 miljoner kronor i underskott och då inkluderas de tidigare kända underskotten för sjukhusverksamheten. För årets första tre månader redovisar verksamheterna sammantaget ett underskott på sex miljoner kronor, medan resultatet som kan hänföras till finansiella faktorer uppgår till plus 150 miljoner kronor.
Användningen av läkare från bemanningsföretag minskar något medan fler sjuksköterskor används. Totalt ligger kostnaderna för tjänster från bemanningsföretagen för perioden något lägre än samma period föregående år och beräknas för året minska från föregående års utfall på 511 miljoner till 380 miljoner.
Under första kvartalet har sjukhusen haft en ansträngande situation med ovanligt stort inflöde av patienter och hög beläggning. Trots detta ser det bra ut för Västra Götalandsregionen, när det gäller tillgänglighetssatsningar och kösituationen i vården, för såväl besök som behandlingar. I de mätningar som utgår från nationella vårdgarantin har Västra Götalandsregionen nått en måluppfyllelsegrad per mars på 91 procent för besök och 89 procent för behandlingar. För att få del av den så kallade kömiljarden uppnår Västra Götalandsregionen 79 procent för besök och 75 procent för behandling. För att hålla kösituationen under kontroll har regionfullmäktige beslutat om en utökad tillgänglighetssatsning 2013-2014.
Fastighetsinvesteringar ökar
Helårsprognosen för investeringarna är drygt 3,5 miljarder kronor. Fastighetsinvesteringarna har under senare år ökat och det pågår ett antal stora projekt inom sjukvården, till exempel Bild- och interventionscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, vårdutveckling 2010+, Södra Älvsborgs Sjukhus och Rättspsykiatri Rågården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten samt godkänna huvuduppdraget för NU-sjukvårdens styrelse för att nå ett positivt resultat 2015. Regionstyrelsen beslutade för egen del, att styrelser och nämnder för Regionservice, Västtrafik AB, Alingsås lasarett, Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa får i uppdrag
att besluta om nya och kompletterande åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Regiondirektören fick i uppdrag att förstärka ägarstyrning och verksamhetsuppföljning för de ovan nämnda verksamheterna.
Under 2013 lämnas två delårsrapporter, per mars och augusti månad och dessa behandlas i regionstyrelsen och i regionfullmäktige..
Betald utbildning för vårdpersonal
Satsningen på betald utbildning för vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen fortsätter. Regionstyrelsen avsätter ytterligare fem miljoner kronor till kompetensutveckling.
Det är lika mycket som satsades i budget 2012 och anses vara av central betydelse för vårdens fortsatta utveckling. Detta innebär att omkring 300 undersköterskor, barnsköterskor och barnskötare får betald vidareutbildning. Till exempel ska undersköterskor i NU-sjukvården med yrkeserfarenhet inom akutsjukvård få vidareutbildning till en kostnad av drygt 900 000 kronor.
Utländska fordon ska också betala trängselskatt
Regionstyrelsen anser, att fordon som inte är registrerade i Sverige också ska betala trängselskatt. Det beskedet ges i ett yttrande över en remiss från Finansdepartementet gällande utredningen ”Trängselskatt – delegation, sanktioner och utländska fordon”. Regionstyrelsen föreslår också att en förseningsavgift om 100 kronor ska tas ut om trängselskatten inte har betalats i tid och ytterligare 500 kronor om tilläggsavgiften tagits ut men pålagorna ändå inte betalas i tid. Ett förslag som också tillstyrks av regionstyrelsen, som även vill utreda möjligheterna att differentiera trängselskatteuttaget utifrån fordonens miljöegenskaper.
Länk till samtliga beslut i regionstyrelsen: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Namnder-och-styrelser/Regionstyrelsen/Regionstyrelsens-beslut/Regionstyrelsens-beslut-21-maj/