Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-23 15:15


Genomgång av ambulanssjukvården i HSU 23 juni


Vid hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde redovisades den översyn av ambulanssjukvården som gjorts. Översynen är en första etapp där ambulansverksamheten kartlagts men som inte hade uppdrag att föreslå åtgärder.

Översynen visar bland annat att den medicinska kompetensen ökat sedan år 2006 med bland annat specialistutbildade sjuksköterskor ochökad läkarmedverkan. Ambulanserna har bättre utrustning och utveckling har skett mot vård på rätt nivå. Även utvecklingen mot att ambulanserna alltmer blir mobila akutmottagningar och det ökade samarbetet med primärvården och hemsjukvården lyfts fram. I översynen pekar flera också på det positiva med det så kallade raka spåret, att patienter i vissa lägen transporteras direkt till specialistmottagningar.

Ett stort antal personer inom hälso- och sjukvården och andra myndigheter och organisationer har intervjuats. Översynen har också gjort jämförelser med andra ambulansorganisationer i landet och utomlands. Personerna har fått ge sin bild av vad som fungerar bra och vad som kan förbättras.

I översynen framgår att antalet uppdrag för ambulanssjukvården har ökat i genomsnitt med åtta procent sedan 2006. Antal uppdrag för ambulanserna per invånare visar att under ett år åker närmare tio procent av invånarna ambulans någon gång. Översynen har även tittat på väntetiderna på ambulans i de olika områdena i Västra Götaland. Mediantiden i Västra Götaland är 11,7 minuter från det att SOS Alarm tar emot larmet till att första ambulansen är på plats. SKL:s jämförelse av mediantiderna i öppna jämförelser visar att genomsnittet för riket är 13,6 minuter. Men tiderna varierar i de olika områdena och även om mediantiderna är låga kan det i flera områden ta klart längre tid innan ambulansen når patienterna.

Översynen Prehospital akutsjukvård i Västra Götalandsregionen 2010 är uppdelad i två delar.

Läs mer i Verksamhetsbeskrivning och jämförelser…

Läs mer i Verksamhetsdata 2009…

Uppföljning psykiatrins utvecklingsplaner

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att en uppföljning av psykiatrins utvecklingsplaner ska genomföras. Uppdragets mål och syfte är att revidera Regional utvecklingsplan för psykiatri 2005. Förslagen efter uppföljningen ska beskriva framtida utveckling och kommande utmaningar. Uppföljningen och revideringen ska genomföras under hösten 2010 och förslagen ska lämnas i mars 2011.

Uppföljande åtgärder efter verksamhetsanalys

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade om uppföljande åtgärder till följd av verksamhetsanalysen för 2009. Åtgärderna ska genomföras inom sex utpekade områden. Det är inom områdena hjärtsjukvård, strokesjukvård, kirurgi, rapporteringsstruktur, cancersjukvård och kostnad per patient.

Vårdprogram för vuxna med ADHD

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade godkänna förslaget till regionalt vårdprogram för vuxna ADHD, uppmärksamhetsstörning med överaktivitet. Utskottet beslutade också att finansiera en utökad läkemedelsbehandling enligt vårdprogrammet med 1,9 miljoner kronor för i år och 3,8 miljoner nästa år.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande HSU, 0708-37 78 53, Monica Selin (KD), ledamot HSU, 0708-44 46 77,
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44. Om ambulansutredningen Robert Sinclair, 0736-60 15 00.


Läs meddelandet som PDF