Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-03 09:20


Goda medicinska resultat men väntetider och tillgänglighet behöver förbättras


Västra Götalandsregionen har goda medicinska och kirurgiska resultat visar den öppna jämförelse som genomförs varje år. Vården i Västra Götaland hamnar generellt på en genomsnittlig nivå jämfört med övriga regioner och landsting men på några områden skiljer sig Västra Götaland.

Den svenska hälso- och sjukvården håller en hög kvalitet med goda resultat. För många sjukdomar ses generellt ett allt bättre resultat med ökad överlevnad och förbättrad livskvalitet. De medicinska och kirurgiska resultaten är goda, exempelvis är överlevnaden efter en cancerbehandling stor, allt fler överlever en hjärtinfarkt och färre drabbas av en ny hjärtinfarkt.

Behandlingen av stroke har på senare år blivit alltmer aktiv. Fler patienter skrivs in direkt på strokeavdelning och blodproppslösande behandling har blivit vanligare. Detta är sannolikt bidragande orsaker till att dödlighet och funktionshinder efter stroke fortsätter minska.

Generellt är de medicinska resultaten goda och vården är säker i Västra Götaland liksom i övriga riket. Det visar den så kallade Öppna jämförelse som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genomför varje år och där Västra Götalandsregionen generellt hamnar på en genomsnittlig nivå. Öppna jämförelser är ett viktigt instrument i det långsiktiga arbetet med att succesivt förbättra sjukvården och göra sjukvården jämställd för alla invånare. 

Inom vissa områden skiljer sig Västra Götalandsregionen något jämfört med andra regioner och landsting. Diabetesvården i Västra Götaland är bland de bästa i landet. Däremot behöver läkemedelsbehandlingen av hjärtsvikt förbättras då det är färre patienter i Västra Götaland som får sådan behandling. Effektiva biologiska läkemedel blir allt vanligare vid olika sjukdomar, de används till exempel vid MS och reumatism. Även om allt fler patienter fått tillgång till sådan behandling behövs ytterligare förstärkning för att patienter i Västra Götaland med reumatism ska nå upp till nivån för riket.

Även väntetiderna måste kortas. Det är färre patienter i Västra Götaland som tycker att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Patienter i Västra Götaland har också lägre förtroende för sjukhusen och bemötande, information och delaktighet inom primärvården rankas lägre än genomsnittet i riket.

Inom cancersjukvården är de långa väntetiderna ett nationellt problem. Socialstyrelsen har därför tagit fram en handlingsplan efter dansk modell som ska leda till betydligt kortare väntetider.



Kontaktperson: Bill Hesselmar, regionläkare Analysenheten, 070-082 43 15.


Läs meddelandet som PDF