Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-12-12 12:30


Regionstyrelsen 12 december 2006

Gott ekonomiskt resultat för Västra Götalandsregionen


Regionen går mot ett överskott runt en miljard kronor även i år. Det visar de ekonomiska rapporter som behandlades på regionstyrelsens möte idag.

Handlingar…

Ekonomiska månadsrapporter visar stort överskott
Prognosen för 2006 års ekonomiska resultat visar på ett överskott på en miljard kronor för Västra Götalandsregionen. Samtliga verksamheter når ett positivt resultat med några undantag.

Personal

Antalet anställda har ökat, främst inom sjukvården, med 1001 personer på ett år. Regionen har nu sammanlagt 50 880 anställda (motsvarar 44 597 årsarbetare). Inom personalområdet kan också konstateras att sjukfrånvaron minskat på ett år med cirka 1,5 dag till 24,5 dagar per anställd och år. Men det tidigare satta målet att sjukfrånvaron skulle vara halverad år 2006 med en sjukfrånvaro på 15 dagar nås inte.

Konsumtion, produktion och kostnadsökning

Invånarnas konsumtion av sjukvård har på ett år ökat med en procent och sjukhusens vårdproduktion har ökat med 1,8 procent. Vidare kan konstateras att kostnadsökningstakten för regionens verksamheter har blivit betydligt högre än de senaste åren.

Regionstyrelsen beslutade godkänna de båda ekonomiska månadsrapporterna för oktober för regionen i sin helhet samt för regionfullmäktige och regionstyrelsens verksamhetsområden.

SÄS får använda 22 miljoner av eget kapital
Regionstyrelsen beslutade att Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, får använda närmare 22 miljoner kronor av det egna kapitalet för insatser av olika slag. Pengarna ska användas till akutläkarverksamheten, tillgänglighet och vårdgaranti inom öron-näsa-halskliniken, medicinska och psykiatriska specialiteter samt till IT-satsningar.

Detaljbudget för 2007
Regionstyrelsen beslutade godkänna detaljbudgeten för år 2007 för regionens verksamheter. I beslutet fastställdes bland annat inriktningen för disposition av eget kapital för flera nämnder och hur frågor runt tidigare underskott ska behandlas.

Motion om ungdomspolitiskt handlingsprogram
Ulla-Britt Hagström (-) har i en motion föreslagit att regionfullmäktige beslutar att skapa ett ungdomspolitiskt handlingsprogram för Västra Götalandsregionen. Regionutvecklingsnämnden har redovisat insatser som berör ungdomar. I motionssvaret beskrivs bland annat det demokratiarbete med inriktning mot gymnasieungdomar som pågått sedan 2003 samt att regionens entreprenörskapsprogram betonar vikten av att påverka ungdomarna redan i skolan så att fler ungdomar blir entreprenörer.

Regionstyrelsen beslutade att bifalla motionen. Moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om avslag.

Motion om lågstrålande mobiltelefoner till regionens medarbetare
Max Andersson (mp) har i en motion föreslagit att Västra Götalandsregionen ska ha TCO:s märkning av strålningsnivå och användarvänlighet som krav vid upphandling av mobiltelefoner till de anställda. Servicenämnden har yttrat sig över motionen och konstaterar att mobiltelefontillverkarna inte visat något större intresse att ansluta sig till TCO:s märkning, vilket innebär svårigheter. Man poängterar dock att Västra Götalandsregionen i kommande upphandlingar av mobiltelefoner kommer att ta hänsyn till arbetsmiljön, funktionalitet och annat som har betydelse för användaren.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Identitetsplattform för Västra Götalandsregionen antagen
Regionstyrelsen godkände förslaget till identitetsplattform med några justeringar. Denna är tänkt att tydliggöra regionorganisationens gemensamma grund och utgångspunkter. Nästa steg i att utveckla regionorganisationens gemensamma identitet består i att formulera en strategi för arbetet.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till fömån för eget tilläggsyrkande.

Förbundsordningar för samordningsförbund godkända
Regionstyrelsen beslutade godkänna reviderade förbundsordningar för samordningsförbunden Norra Skaraborg respektive Skövde. I det förstnämnda kommer Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg ingå tillsammans med Mariestads, Töreboda och Gullspång Kommuner. I det senare ingår Hälso- och sjukvårdsnämnden tillsammans med Skövde kommun.

Driftsansvar för Angereds Närsjukhus
Regionstyrelsen beslutade att låta styrelsen för Kungälvs och Frölunda specialistsjukhus åta sig driftsansvaret för Angereds Närsjukhus till upphandling sker enligt tidigare beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden Nordöstra Göteborg.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande om bordläggning.

Valärenden
Regionstyrelsen gjorde ett antal val av ledamöter till beredningar, styrelser och andra församlingar. Samtidigt valde styrelsen att avvakta med vissa val, däribland Internationella beredningen som kommer att behandlas vid senare tillfälle.
Vallista...

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor... 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24,
presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, informationschef Bo Carlsson, 0705-69 51 66.


Läs meddelandet som PDF