Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-09 14:45


HSU 9 juni - Stora skillnader i patientupplevd kvalitet


Många patienter upplever kvaliteten hos vårdcentralerna i Västra Götaland som utmärkt. Kvaliteten har blivit bättre sedan förändringen inom VG Primärvård med nya vårdcentraler och det fria vårdvalet. Men skillnaderna är stora mellan de olika områdena.

Hälso- och sjukvårdsutskottet fick vid sitt sammanträde en information om resultaten av den extra mätningen för primärvården i Västra Götaland, som gjordes i samband med den nationella patientenkäten. Den patientupplevda kvaliteten har förbättrats på alla punkter sedan förra året och trenden är att vården ligger några procentenheter bättre.  

Medelvärdet av den upplevda kvaliteten inom primärvården i Västra Götaland har ökat från höstens mätning, före införandet av vårdvalet i VG Primärvård, till vårens mätning. Ökningen ses i samtliga tio frågor om den upplevda kvaliteten i enkäten.

Stora skillnader

Genomgående upplever patienterna hos de privata vårdcentralerna en högre kvalitet än patienterna hos de offentligt drivna vårdcentralerna. Störst är skillnaderna i norra Bohuslän, Sjuhärad och östra Skaraborg.

Om man ser på de olika områdena är man mest nöjd med kvaliteten på vården hos både de offentliga och de privata vårdcentralerna i Göteborgs centrum och västra områden samt södra Bohuslän, som även omfattar Göteborgs kranskommuner.

Minst nöjd är man i nordöstra Göteborg där medelvärdet av den upplevda kvaliteten är markant lägre än övriga områden i Västra Götaland. Men i nordöstra Göteborg är man mer nöjd med den offentligt drivna primärvården än den privata.

Länk till jämförelse av vårdcentraler publiceras här så snart statistik finns upplagd.

Ny vårdcentral i Göteborg

GR Medical AB vill öppna en ny vårdcentral i stadsdelen Gunnared i Göteborg. Företaget vill öppna Medical Center Vårdcentral snarast enligt ansökan.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade föreslå regionstyrelsen att godkänna ansökan enligt kraven i VG Primärvård.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande HSU, 0708-37 78 53, Martin Andreasson (m), vice ordförande HSU, 0709-75 75 44,
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF