Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-13 10:30


Handikapporganisationer fick bidrag


Handikappkommittén har beviljat 10 451 894 kronor i bidrag till handikapporganisationer i Västra Götaland för 2009.
92 organisationer har ansökt om bidrag vilket är en mer än förra året.
Bland de bidrag som handikappkommittén kan bevilja finns projekt/utvecklingsbidrag som ska användas till tillfälliga aktiviteter som inte ingår i organisationernas löpande verksamhet eller omfattas av andra bidragsformer.
Bland dem som fick dessa bidrag finns exempelvis Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Västra Götaland som  får 141 000 kronor för att värva nya medlemmar bland invandrade ungdomar med funktionsnedsättningar. Föreningen har uppmärksammat att många ungdomar med utländsk bakgrund blir skadade i trafiken och har bristande kunskaper om trafikreglerna i Sverige. Hjärnkraft ska därför ordna träffar där man bland annat  får lära sig mer om trafikregler. Många unga människor med funktionsnedsättning behöver också stöd och förståelse från någon som drabbats av liknande situation.
Fyrbodals lokalavdelning av RMT (Riksförbundet för mag- och tarmsjuka)
Får 7000 kronor till att bygga upp sitt kansli.
Föreningen har fått tillfälle att hyra ett rum på HSO-center i Uddevalla. Föreningens projekt syftar till att bygga upp ett eget kansli under verksamhetsåret 2009. Första steget i detta arbete är att köpa in en dator och en skrivare för att kunna sköta föreningens administrativa uppgifter.
HSO Västra Götaland får 58 000 kronor för att utbilda ledare och funktionärer i FN:s konvention om mänskliga rättigheter.
Attention Uddevalla får 30 000 kronor för att aktiviteter i en nystartad ungdomsgrupp som ska fånga upp ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De är ofta isolerade hemma på fritiden eller befinner sig i utkanten av riskzonen för framtida psykosocial problematik.
Föreningen vill ge gemenskap med andra unga i samma situation och med liknande diagnoser. Syftet är att ge ungdomarna bättre insikt i sina funktionsnedsättningar och vilka strategier och möjligheter som finns i vardagen.

Här kan du läsa  mer om bidragen och vilka regler som gäller

Länk till Handikappkommitténs webbplats 

 



Kontaktperson: Kontaktperson: Ordf Lena Hult, 0705 56 17 84, vice ordf Lars Åke Carlsson 0705 41 54 62 eller utvecklingsledare Vania Timback 0521-27 52 30, 0761 46 16 88


Läs meddelandet som PDF