Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-09 17:45


Etikkommittén:

Hemsjukhuset bör betala transport av avlidna


Västra Götalandsregionens etikkommitté ställer sig bakom att om en person avlider i vården ska eventuell transport till sjukhuset närmast hemorten betalas av hemsjukhuset. Det är etiskt felaktigt att dödsboet ska betala kostnaden och riktlinjerna ska vara likvärdiga oavsett var personen avlider.

Patienter remitteras till andra sjukhus för specialistbehandling eller för snabbare behandling i enlighet med vårdgarantin. Det finns också patienter som av andra skäl väljer ett annat sjukhus än det geografiskt närmsta.

Om patienten avlider på annat sjukhus är rutinerna olika för vem som ska betala hemtransporten. I flera fall har dödsboet krävts på kostnaderna.

Ingrid Bergman (mp) har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att regionstyrelsen ska se över reglerna för hemtransporter av avlidna patienter så att kostnaden inte drabbar dödsboet. Västra Götalandsregionens etikkommitté har fått motionen på remiss och lämnade vid dagens sammanträde ett svar.

Etikkommittén ställer sig bakom motionärens krav att regiongemensamma riktlinjer ska utarbetas. Kommittén menar att en riktig etisk hållning är att kistläggning alltid sker på det sjukhus patienten avlider på. Om patienten remitterats dit för vård ska det sjukhus som remitterat patienten stå för hemtransporten. Enda undantaget bör vara om anhöriga uttryckligen vill ta ansvar för transporten själva. Kommittén menar också att omhändertagandet av avlidna ska vara likvärdigt för invånare i Västra Götaland oavsett var personen avlider.



Kontaktperson: Birgitta Swenson, chef etiksekritariatet, 0705-91 89 55.


Läs meddelandet som PDF