Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att bedriva rikssjukvård inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar
I ett tillägg som gjordes till Hälso- och sjukvårdslagen förra året regleras frågor om det som kallas rikssjukvård. Med rikssjukvård menar man vård där upptagningsområdet omfattar minst två sjukvårdsregioner utöver den egna.
Nytt är att landsting och regioner ska söka tillstånd från Rikssjukvårdsnämnden för att bedriva rikssjukvård. Det första området som är aktuellt för en ansökan är hjärtkirurgi på barn och ungdomar. Saghlgrenska Universitetssjukhuset bedriver sedan lång tid verksamhet av rikssjukvårdskaraktär inom det här området. Regionstyrelsen beslutade att ge styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i uppdrag att ställa samman ett underlag till ansökan om tillstånd att bedriva hjärtkirurgi på barn- och ungdomar. Hälso- och sjukvårdsutskottet ska sedan utforma ansökan som ska vara inne hos Socialstyrelsen senast den 3 mars 2008.
För mer information: Peter Lönnroth, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, tfn 0705 - 64 08 67
Västra Götalandsregionen samlar olika aktörer runt maritim strategi
Västra Götaland är nationellt centrum för den maritima sektorn med runt femtiotusen sysselsatta och flera tusen företag. Marina transporter är oumbärliga för utrikeshandel, och kusten är ett av Sveriges mest attraktiva besöksmål. Vid sammanträdet den 22 januari beslutade regionstyrelsen att föreslå att regionfullmäktige antar en Maritim strategi för Västra Götaland. Strategin har arbetats fram i samarbete med ett stort antal aktörer inom den maritima sektorn och berörda kommuner.
Sverige har den längsta kusten bland EU:s medlemsstater. Västra Götalands kust tillhör de mest attraktiva områdena i Sverige. Sjöfarten är helt avgörande för handel och transporter i både Sverige och EU, och Göteborg har den största hamnen i Norden. Den maritima strategin skall leda till hållbar maritim utveckling och bevarande av marinbiologiska värden i Västerhavet och Västra Götalands inre vattenområden.
- Strategin markerar att vi tagit en position inom det maritima området, och med den som plattform kan vi aktivt driva de här frågorna, säger Johan Assarsson, regiondirektör
I Västra Götaland, främst längs västkusten och vid Vänern och Vättern finns ett stort antal företag och organisationer med verksamhet inom bland annat sjöfart, marin teknik, båtproduktion, fiskenäring och turism. Regionen är också centrum för forskning och utbildning med inriktning på havet och maritima näringar. Sektorn har betydande potential för tillväxt. Men den marina miljön är också en av regionens mest sårbara naturtillgångar.
Västra Götalandsregionen har bildat ett maritimt partnerskap för att ta fram en maritim strategi med förankring bland företag, forskning, branschorganisationer och kommuner. Målet för partnerskapet är en kunskapsbaserad utveckling där näringsliv, högskolor och samhälle samverkar. Många av företagen i branschen uppträder i kluster och står inför utmaningar som kan mötas med hjälp av den gemensama strategin.
Den maritima strategin bygger på en vision för den maritima sektorn i Västra Götaland: "Gemensam kurs för Blå Väst: Västsverige skall vara en av Europas ledande Maritima regioner med lösningar inriktade på innovation och miljöanpassad tillväxt".
Nästa steg blir nu att sprida kunskap om strategin som utgångspunkt för utvecklingsarbete inom den marina sektorn. Dessutom skall man ta fram en handlingsplan med ett antal strategiska satsningar och nyckelaktiviteter. Strategin förutsätter att initiativ till samarbeten och projekt tas av exempelvis kommunalförbund, kommuner, branschorganisationer, företagskluster samt universitet och högskolor.
Mer information: Anders Carlberg, expert maritima frågor, tfn 0708 82 15 41