Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-10-09 14:20


Hög vårdproduktion och en prognos på plus 900 miljoner


En prognos på 900 miljoner kronor plus för 2007 och en produktion på sjukhusen som är högre än förra året är positiva besked för Västra Götalandsregionen. Prognosen ligger i nivå med siffrorna från delårsrapporten i mars.

Handlingar

Trots de goda siffrorna finns det enligt delårsrapporten anledning till vaksamhet. För första gången på flera år signalerar flera verksamheter negativa resultat och ökade kostnader. Det visar delårsrapporten för augusti och helårsprognosen för 2007. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten.

 - Vi har länge vetat att det kommer ekonomiskt bistrare tider, något som framförallt våra sjukhus och kulturinstitutioner känner av. Västra Götalandsregionen har som helhet ett gott utgångsläge i jämförelse med många kommuner och landsting, men det är viktigt att vi är uppmärksamma på utvecklingen, säger Johan Assarsson, regiondirektör.

Regionstyrelsen beslutade att de förvaltningar som riskerar negativa resultat, ett flertal av sjukhusen, Västtrafik, Regionservice, Västarvet med flera, i samband med månadsrapporten för oktober ska redovisa hur man ska nå ekonomisk balans. Sahlgrenska Universitetssjukhuset hade bett om en tillfällig finansiering med 60 miljoner kronor, alternativt att få  tillstånd från regionstyrelsen att redovisa ett ekonomiskt underskott på lika mycket, för att på det sättet kunna bidra till att klara vårdgarantin inom ortopedin. Regionstyrelsen beslutade avslå SU:s begäran men beslutade samtidigt om att en analys ska göras av underlagt till ortopediplan för sjukhuset.

Ökade kostnader för bemanningsföretagen
Kostnaderna för bemanningsföretagen var under januari till augusti 2007 knappt 212 miljoner, vilket är en ökning med 66 miljoner jämfört med samma period förra året. Ambitionen är att minska beroendet av bemanningsförtagen och de utnyttjas främst inom områden där det finns fortsatt brist på personal.

 - Vi kan konstatera att de finns en konflikt mellan ambitionen att fasa ut bemanningsföretagen och att klara av vårdgarantin och nya satsningar i samband med detta, säger John Assarsson.

I delårsrapporten framgår det att sjukfrånvaron hos de anställda fortsätter att minska, från 7,2 procent i augusti 2006 till 6,7 procent i augusti 2007, och att antalet anställda har minskat något.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF