Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-09-25 11:15


Regionfullmäktige 19 september 2006

Högre ersättning för sjukresa med egen bil


Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde idag att höja ersättningen för sjukresa med egen bil från tio till 15 kronor per mil. Fullmäktige beslutade också bland annat om ersättning för strålningsskador och om borgen för inköp av tåg.

 

Handlingar…

 

15 KRONOR I ERSÄTTNING FÖR SJUKRESA MED EGEN BIL

Regionfullmäktige beslutade att ersättning för sjukresa med egen bil höjs från dagens tio kronor per mil till 15 kronor. Styrelsen vill att ändringen gäller från den 1 januari nästa år.

 

ERSÄTTNING FÖR STRÅLNINGSSKADOR

Regionfullmäktige beslutade att patienter som har drabbats av skador i samband med strålbehandling mot bröstcancer under åren 1960 och 1974 kommer att kunna få ekonomisk ersättning för detta.

Läs mer…

 

ÄNDRING SAMREHAB MARK-SVENLJUNGA

Regionfullmäktige beslutade att ändra i ett beslut om Samrehab Mark-Svenljunga. Tidigare beslut angav att antalet ledamöter i nämnden skulle minskas från sju till fem. Men då de andra parterna inte tagit detta beslut vill styrelsen nu att fullmäktige ändrar i sitt beslut.

 

BORGEN FÖR INKÖP AV TÅG

Regionfullmäktige beslutade att gå i borgen på 55 miljoner kronor som säkerhet så att Västtrafik kan köpa ytterligare ett tåg. Tåget hyrs idag av Jönköpings lokaltrafik som i sin tur hyr det av Handelsbanken finans.

 

SJUKFRÅNVARON SKA MINSKA

Regionfullmäktige beslutade att satsa 42 miljoner kronor på att minska sjukfrånvaron i Västra Götaland. Pengarna kommer från ett statsbidrag. Regionen kan få ytterligare upp till 100 miljoner kronor beroende på hur sjukfrånvaron minskar.

Läs mer…

 

MOTION OM ATT MÄTA FORSKNINGSPRESTATIONER

I en motion har Anita AfzeliusAlm (fp) och Sewon Ekberg (fp) föreslagit att Västra Götalandsregionen ska utveckla sitt sätt att värdera forskningsresultat. I motionen efterlyser man också att forskningsprestationerna presenteras i boksluten.

 

I svaret hänvisas till det uppdrag regiondirektören fått att redovisa ett underlag för en samlad bedömning av regionens långsiktiga och strategiska arbete inom forskning och utveckling. Regionfullmäktige beslutade att motionen med detta ska anses vara besvarad.

 

FORTSATT ARBETE MED ATT UTVECKLA E-DEMOKRATIN

Conny Brännberg (kd) tar i en motion upp frågan om de förtroendevaldas möjligheter att använda modern informationsteknologi för att föra dialog med medborgarna. I motionen berörs även frågan om de förtroendevaldas möjlighet att ha tillgång till regionens intranät och informationssystem. Med hänvisning till styrelsens uppdrag när det gäller att utveckla det sätt som fullmäktige arbetar beslutar fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad.

 

MOTION OM REDOVISNING AV BIFALLNA MOTIONER

Ett viktigt verktyg i arbetet för regionfullmäktiges ledamöter är att lägga motioner i olika frågor. Peter Kääpä (fp) och Olov Ånskog (fp) har i en motion föreslagit att det ska göras en årlig redovisning av vad som hänt med bifallna motioner. Regionfullmäktige beslutade därför att de frågor som motionen väcker ska ingå i det pågående arbetet med att se över fullmäktiges arbetsformer för 2007-2010, och därmed anses motionen vara besvarad.

 

VÅRDPROGRAM FÖR PSYKISKT SJUKA MISSBRUKARE

Regionfullmäktige beslutade att till en del bifalla och till en del besvara en motion från Claes-Göran Borg (v) och Göran Larsson (mp) om bättre vård för personer med psykisk sjukdom och missbruk. Fullmäktige bifaller förslaget om att införa ett vårdprogram för dessa patienter. När det gäller förslaget om att utveckla behandlingsinsatserna framgår det av svaret att ett arbete redan pågår med denna inriktning. Fullmäktige beslutar därför att den delen ska anses vara besvarad.

 

FÖRBÄTTRINGAR INOM NÄRSJUKVÅRDEN

Regionfullmäktige beslutade att bifalla motionen från Ole Borch (mp) om förbättringar av närsjukvården. I motionen föreslås att en utredning ska se om mer läkarledd behandling med dygnetruntansvar kan ges till patienter vilket skulle förstärka närsjukvården.

 

SEX NYA MOTIONER INKOMNA

Under regionfullmäktiges sammanträde anmäldes sex nya motioner som inkomna. Det är en motion från Berndt Andersson (m) och Lars-Gunnar Boström (m) om förbättrad läkemedelshantering för ökad patientsäkerhet. En från Roland Karlsson (fp) om att Skageracks döljer miljöbomber. Två från Stefan Kristiansson (mp) varav en ihop med Soili Brunberg (mp) om vi kan välja läkemedel med mindre miljöeffekter och en om social/etisk upphandling. En motion från Göran Larsson (mp) om att stärka hbt-personers rättigheter i Västra Götalandsregionen. Samt en motion från Magnus Berntsson (kd) om postum återupprättelse.

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska

partiernas hemsidor:

Socialdemokraterna Västra Götaland

Folkpartiet Västra Götaland

Centerpartiet Västra Götaland

Moderaterna Västra Götaland

Vänsterpartiet Västra Götaland

Kristdemokraterna Västra Götaland

Miljöpartiet Västra Götaland

Sjukvårdspartiet Västra Götaland

 

Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702 – 49 17 24, informationschef Bo Carlsson 070569 51 66 eller presschef Kjell foss, 070241 52 88.



Kontaktperson: Kjell


Läs meddelandet som PDF