Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-03-09 09:30


Högt förtroende för vården i Västra Götalandsregionen


Förtroendet för vården i Västra Götaland har ökat och de allra flesta anser att de har tillgång till den vård de behöver. Det framgår av befolkningsundersökningen Vårdbarometern 2010 som presenterades på onsdagen av Sveriges Kommuner och Landsting.

Vårdbarometern är en undersökning som speglar den vuxna befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård. Den genomförs årligen i alla landsting och regioner förutom Gotlands kommun. I Västra Götaland omfattar den 1 000 personer i åldern 18 år och uppåt.

I 2010 års undersökning ligger Västra Götalandsregionen på riksgenomsnittet för de flesta områden. 81 procent av invånarna uppger att de har tillgång till den vård de behöver. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med förra året. Förtroendet för sjukhusvården har minskat med tre procentenheter till 73 procent medan förtroendet för vårdcentraler har ökat med cirka två procentenheter till 64 procent.

Befolkningens uppfattning av väntetider, oavsett om man har besökt vården eller inte, är att de är mer rimliga till besök på vårdcentral än till sjukhus. När det gäller uppfattningen om väntetider till sjukhus avviker dock Västra Götalandsregionen negativt från riksgenomsnittet. 30 procent av Västra Götalänningarna anser att väntetiderna är rimliga jämfört med 40 procent för hela landet.

Mätningar av den faktiska väntetiden visar dock att regionen som helhet ligger mycket bra till jämfört med övriga landsting. Däremot varierar väntetiderna mellan sjukhusen i regionen.

 

Läs hela undersökningen

 



Kontaktperson: Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44.


Läs meddelandet som PDF