Med modern informationsteknik kan vårdarbetet bli säkrare och mer effektivt för både patienter och vårdpersonal. Västra Götalandsregionen visar upp tre av sina främsta projekt inom området på IT-mässan Vitalis som hålls på Svenska mässan i Göteborg den 26-28 maj.
– Det är hög tid att se IT som ett verktyg för verksamhetens utveckling, inte enbart som teknik. I Västra Götalandsregionen satsar vi mycket på olika IT-projekt, både regionalt och nationellt, inom hälso- och sjukvården, men projekten prövas noga i förhållande till vad de bidrar till för verksamhetens utveckling. Det är verksamheten som styr tekniken, inte tvärtom, säger regiondirektör Johan Assarsson.
Bild och Funktionsregistret
Under de senaste åren har alla radiologiska avdelningar på Västra Götalandsregionens sjukhus infört digitaliserad bildbehandling och nu håller man på att etablera ett regiongemensamt register för dessa bilder. Genom det får alla radiologiska kliniker tillgång till alla utförda undersökningar med utlåtande. Det innebär att röntgenbilder inte längre behöver skickas med patienten, med post eller med taxi från en vårdgivare till en annan. Det blir säkrare för patienten, möjliggör nya effektivare arbetssätt, förbättrad diagnostik, förbättrad arbetsmiljö för vårdpersonal och minskar belastningen på miljön.
Registret kommer att innehålla originalen från radiologiska undersökningar, fungera som backup till de lokala korttidsarkiven och svara för långtidslagringen/distribution av radiologisk information.
Även andra verksamheter, förutom radiologin, har börjat använda registret. Bland annat håller alla Västra Götalandsregionens 168 tandvårdskliniker på att ansluta sig.
Samordnad Vårdplanering
När en patient är utskrivningsklar från sjukhuset och har behov av fortsatt vård och omsorg i kommunal regi och inom primärvården sker idag informationsöverföringen av den samordnade vårdplaneringen genom fax - något som är mycket tidsödande.
Nu sker ett arbete för att öka den medicinska säkerheten för patienter och för att hjälpa vårdpersonal att effektivisera den samordnade vårdplaneringen. Detta görs genom att införa en gemensam och enhetlig rutin samt ett enkelt och smidigt IT-system som gör det möjligt för all personal som är involverad i vården att överföra information om patienter på ett och samma sätt. Riskerna för att det ska bli ett glapp i informationsöverföringen mellan vårdgivarna minskas i och med detta. Informationsöverföringen kommer att gå snabbare och kräva betydligt mindre tid av vårdpersonalen än med nuvarande rutin.
Arbetet med införandet berör de flesta vårdgivare i Västra Götaland och beräknas vara klart vid årskiftet 2009-2010.
Västra Götalandsregionens vårdportal
1177.se heter den hälso- och sjukvårdsportal som ska byggas i det nationella projektet Vården på webben. Parallellt med det nationella arbetet har Västra Götalandsregionen skapat en vårdportal vars innehåll ska införlivas i 1177.se.
Målet med Vårdportalen är att ge de invånare som använder Internet en enkel, bekväm, säker och innehållsrik tjänst på nätet. Portalen ska bli allmänhetens ingång till information, service och tjänster inom hälsa vård och omsorg.
- Vi jobbar för att IT-arbetet ska komma patienten till nytta. Det handlar om att underlätta patientens väg igenom vården. För att det ska gå smidigt är det viktigt att ha ett bra samarbete med kommunerna och i Västra Götaland är vi särskilt bra på denna samverkan, säger Johan Assarsson.
Representanter från media är välkomna att besöka Västra Götalandsregionens monter (F03:20) och Västra Götalandsregionens seminarium!
Vitalis hemsida