Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-05-18 11:04


Inbjudan – konferens om att bilda och driva en region 24-25 maj 2007


Hur bildar man och driver en region?

Det har gått drygt åtta år sedan Västra Götalandsregionen bildades, och ännu längre sedan planeringen för bildandet inleddes – ett digert arbete, med många frågor att gå igenom, praktiskt och med känsla för vilka hänsyn som behöver vägas in.

Ansvarskommittén föreslår regionkommuner

I februari kom Ansvarskommittén med sitt förslag till framtida samhällsorganisation i Sverige. Förslaget innebär att 6-9 regionkommuner bildas, enligt den förebild som Västra Götalandsregionen och Region Skåne utgör.

Västra Götalandsregionen får ofta frågor från landsting i övriga Sverige och från motsvarigheten i våra nordiska grannländer – hur gör vi? Vad har vi för erfarenheter från åren som region? Hur jobbar vi med olika utvecklingsfrågor? Vilken roll spelar en större geografi för exempelvis hälso- och sjukvården?


Svar på frågorna

För att ge svar på en del av frågorna, arrangerar Västra Götalandsregionen i samarbete med Reväst, Styrelsen för regional forskning i Västsverige, en konferens på temat ”Att bilda och driva en region” den 24-25 maj. På konferensen speglas våra erfarenheter genom presentationer och fördjupningsseminarier kring bland annat själva bildandet, utmaningarna i att organisera och leda, hälso- och sjukvården och de regionala utvecklingsfrågorna. Dessutom ges en analys av utvecklingen i de nordiska länderna. Programmet i sin helhet finns på www.vgregion.se/konferens.


Konferensen pågår från klockan 10 torsdagen den 24 maj till och med lunch fredagen den 25 maj. Platsen är Hotell 11 i Göteborg. Media är välkomna att vara med på konferensen (fördjupningsseminarierna och torsdagskvällens middag undantagna) utan kostnad. För ytterligare information och anmälan, kontakta undertecknad, senast den 23 maj.

Välkomna!

Kerstin Einarsson
Kommunikationsdirektör, Västra Götalandsregionen
Telefon: 0521-27 59 04, 070-560 71 11
E-post: kerstin.einarsson@vgregion.se

 

Fotnot: På konferensen medverkar bland andra regionråden Johnny Nilsson, Lars Nordström (även ordförande i Reväst), Karin Engdahl, Jonas Andersson och Kent Johansson, landshövding Göte Bernhardsson, VD:n för Västsvenska Industri- och handelskammaren Anders Källström, kommunalrådet Jan-Erik Wallin i Vara, docent Lennart Nilsson vid Göteborgs universitet och Jan-Åke Björklund, som också var regeringens utredningsman i mitten av 1990-talet, inför bildandet av Västra Götalandsregionen och Region Skåne. För analysen av samhällsutvecklingen i de nordiska länderna står Siv Sandberg, forskare i nordisk samhällsorganisation vid Åbo akademi i Finland.

 



Kontaktperson: Kerstin Einarsson, tel 070-560 71 11
Yngve Johansson, tel 0521-27 55 08


Läs meddelandet som PDF