Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-07-06 15:29


Inbjudan till regionseminarium i Almedalen


Västra Götalandsregionen och Region Skåne arrangerar för första gången ett gemensamt seminarium i Visby under Almedalsveckan. Avsikten är att för den publik som finns på plats i Almedalen (främst politiker, organisationer och media) visa hur Sveriges hittills enda regioner faktiskt fungerar i verkligheten, ur olika aspekter.


Framtidens Sverige är redan här!

Den framtida ansvarsfördelningen i Sverige diskuteras just nu livligt på många håll, efter Ansvarskommitténs förslag som lades fram i februari.

I Skåne och Västra Götaland är regionerna redan verklighet.

Här påverkar invånarna själva sin framtid, här fattas besluten nära dem som berörs. Med en större geografi och med ett bredare ansvar, kan politikerna se samhällsutvecklingen med ett helhetsperspektiv och fatta beslut som gynnar både tillväxt och välfärd.

Nästan tio års erfarenhet.

Med snart tio års erfarenheter – både positiva och negativa – av självstyrelse och mandat att svara för både hälso- och sjukvård och viktiga utvecklingsfrågor, arrangerar Region Skåne och Västra Götalandsregionen ett gemensamt seminarium i Visby under Almedalsveckan.

Några av de frågor som diskuteras är den större geografins och det direktvalda mandatets betydelse, regionernas betydelse för näringslivet, samarbetet mellan kommuner och region och hur det är möjligt att driva politik i en större region. Dessutom ges en bild av regionerna i ett nordiskt perspektiv.

Seminariet leds av Fredrik Belfrage. Medverkar vid seminariet gör ledande politiker från Region Skåne (Pia Kinhult, m, och Christine Axelsson, s) och Västra Götalandsregionen (Johnny Nilsson, s, och Kent Johansson, c), regiondirektör Johan Assarsson, Anders Källström, VD Västsvenska Industri- och Handelskammaren, Sarah Fredriksson, VD Genovis AB och Dan Gustafsson, direktör för kommunförbundens samarbetsorgan i Västra Götaland. Vi har också med oss forskarna Siv Sandberg, Åbo akademi och Evelina Wahlqvist, Handelshögskolan i Göteborg, samt Jan-Åke Björklund, som nyligen utnämndes av regeringen till samordningsman för regionfrågan.

Välkomna till Hotell Strand i Visby, fredagen den 13 juli klockan 13.15 – 15.30.                      



Kontaktperson: Kommunikationsdirektör Kerstin Einarsson, Västra Götalandsregionen, telefon 070-560 71 11


Läs meddelandet som PDF