Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-17 09:00


Informationskampanj startar om valet av vårdcentral


Från och med nästa vecka kan alla invånare i Västra Götaland hämta informationsmaterial kring höstens val av vårdcentral – VG Primärvård – på vårdmottagningar runt om i länet. I mitten av augusti är det dags att välja vårdcentral.

Riksdagen har beslutat att Sverige från och med den 1 januari 2010 får ett nytt vårdvalssystem för primärvården. I Västra Götaland kallas det nya systemet VG Primärvård och träder i kraft den 1 oktober. Tanken är bland annat att ge invånarna en starkare ställning och mer inflytande över vården.

Informationsmaterial klart

För att kunna sätta sig in i vad valet av vårdcentral innebär finns broschyrer och informationsmaterial att hämta på vårdmottagningar och apotek i Västra Götaland från och med nästa vecka. I broschyren ”Valet är ditt” står det att läsa om vad VG Primärvård är och hur valet går till.
Fördjupad information finns också att läsa i Regionmagasinet, som nyligen delades ut till alla hushåll i Västra Götaland, och den 22 juni inleds en informationskampanj i TV och dagspress. 

Erbjudande i augusti

I början av juli blir det klart vilka vårdcentraler som invånarna kan välja mellan. Omkring den 17 augusti kommer alla invånare att få ett brev från Västra Götalandsregionen med information om valet. Alla över 16 år kan välja. För barn under 16 år väljer vårdnadshavaren. Alla cirka 1,6 miljoner brev skickas ut individuellt för att säkert nå alla invånare.

Informationen innehåller ett erbjudande om en vårdcentral. Erbjudandet baseras antingen på det val man har gjort tidigare, om man har besökt vårdcentralen minst tre gånger eller att den ligger närmast bostadsadressen. Med erbjudandet kommer också en lista över vilka andra vårdcentraler man kan välja mellan samt en blankett för den som vill byta vårdcentral. Den som är nöjd med erbjudandet behöver inte göra någonting. Den som har e-legitimation kommer också att kunna göra sitt val på webben på 1177.se/vgregion.

– Vi är naturligtvis angelägna om att alla ska känna att de fått information och tillräcklig kunskap för att göra sitt val av vårdcentral. Vi vet att människor tar till sig information på många olika sätt och därför har vi valt att satsa på flera olika informationskanaler, säger Jonas Andersson, ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott.

Mer information på webben

Mer information om valet av vårdcentral - VG Primärvård finns på 1177.se/vgregion


 



Kontaktperson: Projektledare Hans Johanson tel 0708-39 97 80 eller
Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF