Inga nya sjukdomsfall av Legionella i Svenljungatrakten har konstaterats förutom de tre tidigare fallen.
För bakgrund se pressmeddelande 080107
Hälso- och sjukvården har en höjd beredskap för att upptäcka nya sjukdomsfall. Som tidigare rekommenderas de boende i Svenljungatrakten med tecken på lunginflammation såsom hög feber, andningspåverkan och hosta att söka sjukvård. I första hand till vårdcentralen i Svenljunga. Under jourtid till Jourcentralen/Akutmottagningen SÄS, Skene eller Akutvårdcentralen SÄS, Borås.
Miljö- och byggenheten i Svenljunga genomför en omfattande inventering och intensifierad miljöprovtagning av möjliga smittkällor.
En så här bred kartläggning, provtagning och bakteriologisk analys tar tid. Vid tidigare liknande ansamling av fall har man tyvärr inte alltid kunnat påvisa någon gemensam smittkälla.
Utredningen fortsätter i samarbete mellan Smittskyddsenheten i Västra Götaland, Miljö- och byggenheten Svenljunga kommun, Infektionskliniken Södra Älvsborgs Sjukhus, Vårdcentralen i Svenljunga, Mikrobiologiska laboratoriet Borås och Smittskyddsinstitutet.
Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förkommer också ofta. Sjukdomen kan vara allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. De sjukdomsfall som nu inträffat i Svenljunga har alla vårdats på sjukhus.
Fakta legionellabakterien
Legionellabakterien finns naturligt förekommande i sötvatten. Släktet Legionella består av flera olika undergrupper, varför en typning är nödvändig för att fastställa eventuella orsakssamband. Bakterien kan tillväxa i stillastående vatten, såsom i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar, bubbelpooler och kyltorn. Smittan sker sedan genom inandning av förorenat vatten som sprids i aerosolform (som små vattendroppar). Smitta mellan personer förekommer inte och det är ofarligt att dricka vattnet. Inkubationstiden är som regel 5-6 dygn men kan vara något kortare eller längre (2-10 dygn).