Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-16 14:30


Regioner visar vägen:

Innovationer i Almedalen i år


Förmåga till nyskapande är avgörande för tillväxt och att främja innovationer är en del i den regionala näringspolitiken. Därför är temat för Region Skånes och Västra Götalandregionens gemensamma seminarier i Almedalen i år innovationspolitik och hur den kan omsättas i faktisk tillväxt.

Måndagen 29 juni hälsar regionstyrelsernas ordförande Roland Andersson, Västra Götalandsregionen, och Jerker Swanstein, Region Skåne, välkommen till ett seminarium med rubriken "Tillväxt genom regional innovationspolitik". Hur samspelar regionerna med akademi och näringsliv för att hitta lösningar på de utmaningar som väntar i spåren av den svåra nedgången i samhällsekonomin?

I seminariet kommer ämnen som beskriver regionerna som verkstäder för tillväxt att diskuteras, bland annat:

  • samverkan med universitet och högskolor och hur den kan utvecklas
  • koppling mellan innovationer, riskkapital och företagande
  • en forskningsidés resa - hur går samarbetet mellan hälso- och sjukvård, universitet och näringsliv till?

I seminariet medverkar universitetsrektorerna Per Eriksson från Lund och Pam Fredman, Göteborg, Lars Tilly, forskningschef, Ericsson Mobile Platforms, Patrik Dahlqvist, VD på Medfield Diagnostics, Pia Kinhult, ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne, Kent Johansson, ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Helena L Nilsson från Västra Götalandsregionen och Lennart R Svensson från Region Skåne.

Diskussionerna leds av Sydsvenskans politiske chefsredaktör Heidi Avellan och äger rum måndag 29 juni mellan 10:00 och 12:00 på Wisby Hotell.

Krisen skapar nya innovationsföretag

Kopplat till seminariet på Wisby Hotell arrangeras ett fördjupningsseminarium i två delar på Hotel Solhem på måndagseftermiddagen. Den första delen leds av Marianne Larsson, Teknopol, och handlar om hur samhällsaktörer i Skåne samverkar med entreprenörer, riskkapitalister och Telekom-industrin för att skapa tillväxt och ta tillvara befintlig kompetens och idéer i och utanför industrin.

I den andra delen diskuteras regionernas roll i den europeiska forskningspolitiken under ledning av Marie Ivarsson, Västra Götalandsregionen. Fördjupningsseminarierna äger rum på Hotel Solhem mellan kl. 14:00 och 16:30, måndag 29 juni.

Grön tillväxt och biogas – regional samverkan med ett nationellt mål

Region Skåne och Västra Götalandsregionen fortsätter på temat innovationer i ett seminarium som arrangeras på tisdagen. Det handlar om det gemensamma arbetet för att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser, där regionerna som ett första steg uppvaktar regeringen om ett nationellt mål för biogas på 20 TWh till år 2020.

I en ny studie, som regionerna låtit ta fram till Almedalsveckan, har den svenska biogaspotentialen kartlagts. Det finns en stabil grund för ett nationellt mål på 20 TWh år 2020 och målet skulle främja regeringens nya transportpolitiska mål; "Sverige bör år 2030 ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi". Västra Götalandsregionen och Region Skåne arbetar därför nu tillsammans för att biogas ska bli ett naturligt drivmedel i framtidens transportsystem.

I seminariet medverkar Bernt Svensén från Biogas Väst och Anna Hansson från Biogas Syd samt Per Olov Blom, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen och Pia Kinhult, regionala tillväxtnämndens ordförande i Region Skåne.

Seminariet äger rum tisdag 30 juni, kl. 17:00 – 18:00 med möjlighet till fortsatta diskussioner vid den mingelbuffé som serveras direkt efter seminariet. Platsen är Almedalen, lilla seminariesalen i Miljöaktuellts arena



Kontaktperson: Kerstin Einarsson, kommunikationsdirektör, Västra Götalandsregionen, 070- 560 71 11.
Britt-Inger Bårman, Strateg, koncernledning, Region Skåne, 044-309 31 87 (sms 0768-87 07 29)


Läs meddelandet som PDF