Västra Götalandsregionen har intensifierat sitt arbete för att minska antalet patientskador. Förra året anmälde 1 586 personer att de vill ha ersättning för skador de drabbats av inom sjukvården i Västra Götaland. Knappt hälften, cirka 43 procent, beräknas få någon form av ersättning. Det visar statistik från landstingens patientförsäkring.
I hela landet gjordes förra året totalt 10 000 anmälningar. 17 procent av landets befolkning bor i Västra Götaland. Det gör att de 1 586 anmälningarna i Västra Götaland stämmer väl med andelen av befolkningen. Antalet anmälningar ökar både i landet och i Västra Götaland med några procent varje år.
- Vi har vår andel men det innebär inte att vi tar de årliga uppgifterna med ro. Varje skada innebär ett onödigt lidande för patienten och lika onödiga kostnader för sjukvården, säger regionchefläkare Ingemar Wickström.
Anledningen till att knappt hälften, 43 procent, av de anmälda skadorna leder till att patienten får ersättning är att ersättningen bara betalas om skadan hade kunnat undvikas. De vanligast ersättningsbeloppen ligger under 20 000 kronor.
Tre av fyra anmälningar om skador inom vård i Västra Götalandsregionen handlar om sjukhusvård medan ungefär tio procent handlar om primärvård och lika många om tandvård. Verksamheter med stora operationsvolymer såsom ortopedi och kirurgi är de som anmäls mest till patientförsäkringen. Ersättningarna som betalas ut av Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag är procentuellt störst inom ortopedi och kvinnosjukvård.
- Vi har intensifierat arbetet för att minska patientskadorna i Västra Götaland. Vi har program för att minska antalet vårdrelaterade infektioner, läkemedelsfel, trycksår och fallskador. Varje allvarlig skada analyseras och åtgärder vidtas för att förhindra ett upprepande, säger Ingemar Wickström.