Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-23 15:23


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 23 september

Invånarnas val av vårdcentral klart inför 1 oktober


Nu är invånarnas val av vårdcentral klart inför den 1 oktober då Västra Götalandsregionen startar vårdvalsmodellen VG Primärvård. Ungefär 15 procent av invånarna i Västra Götaland valde en annan vårdcentral än den de erbjöds av Västra Götalandsregionen i mitten av augusti.

Totalt har ca 240 000 personer gjort ett omval. Av dessa har ca 10 000 gjort sitt val på webben.

De flesta nöjda med erbjudandet
- De allra flesta har sannolikt varit nöjda med det erbjudande de fick av Västra Götalandsregionen, konstaterar Hans Johanson, projektledare för VG Primärvård. 

Erbjudandet baserades på den vårdcentral som man valt tidigare eller om man besökt vårdcentralen minst tre gånger under den senaste 15-månadersperioden eller att vårdcentralen låg närmast bostadsadressen.

Alla blanketter har tagits emot och skannats vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås. En mindre blanketter har inte kunnat registreras av olika orsaker, till exempel att de inte varit korrekt ifyllda eller att någon valt en vårdcentral som inte finns med på listan. Dessa gås nu igenom för eventuella åtgärder.

Telefonservice för invånarnas frågor
För att svara på frågor om valet av vårdcentral öppnade Västra Götalandsegionen en telefonservice. Cirka 14 000 personer har ringt eller mailat sina frågor dit. En stor del av frågorna har handlat om ifall man kan behålla den vårdcentral där man går i dag, varför olika familjemedlemmar har fått olika erbjudanden eller om det går att välja om senare.

Inte för sent att välja om
- Det är viktigt att betona att man även efter den 1 oktober kan välja vårdcentral när som helst om man inte är nöjd med sitt första val, säger Hans Johanson, projektledare för VG Primärvård. Det gör man antingen genom att gå in på regionens webbplats eller att kontakta den vårdcentral man vill byta till.

Nyfödda och nyinflyttade kommer automatiskt att ”tilldelas” den vårdcentral som ligger närmast bostadsadressen till dess att de själva gör ett aktivt val

Kvalitet och tillgänglighet
Den 1 oktober startar 205 vårdcentraler i den nya vårdvalsmodellen VG Primärvård. Av dessa är 64 nya. Syftet är att stärka patientens ställning och att förbättra kvalitet och tillgänglighet i vården. Ytterligare en vårdcentral har ansökt om att få starta från och med den 1 november.

En av de tidigare godkända vårdcentralerna, Vårdcentralen Kungsgatan i Göteborg, kommer inte att starta. De invånare som har valt denna vårdcentral kommer att bli kontaktade av Västra Götalandsregionen och få ett erbjudande om en annan vårdcentral.

 

Resultatet av invånarnas val av vårdcentral (uppdaterad 091002)


Fakta om VG Primärvård

 

25 miljoner kronor fördelas till den psykiatriska vården

Hälso- och sjukvårdsutskottet fördelade 25 miljoner kronor till de tolv hälso- och sjukvårdsnämnderna för långsiktiga satsningar inom den psykiatriska vården. Satsningarna går till utökning med ny verksamhet och utbildning av ST-läkare under minst fem år.

 

Delårsrapport visar på överskott

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkände delårsrapporten för utskottet per augusti 2009. Den samlade prognosen för utskottet visar på ett överskott på 50 miljoner kronor för de ansvarsområden som ingår i utskottets detaljbudget. Det gäller bland annat smittskyddsverksamhet, läkemedel, rättspsykiatrisk vård, insatser för ökad tillgänglighet och tandvård för 20-21-åringar
 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53,
Martin Andreassson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844, Hans Johanson projektledare VG Primärvård 0708-39 97 80 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF