Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-17 13:40


Regionstyrelsen 17 oktober 2006

Investeringar för närmare 4,7 miljarder


Regionstyrelsen vill investera nära 4,7 miljarder i framförallt sjukhusen de kommande tre åren. Främst är det Sahlgrenska Universitetssjukhuset som har stora investeringsbehov men omfattande investeringar planeras även på Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus och NU-sjukvården.

Handlingar...

Investeringar för närmare 4,7 miljarder
Regionstyrelsen beslutade fastställa förslaget till investeringsplan för åren 2007-2009. Investeringarna för de tre åren uppgår till 4674 miljoner kronor. Pengarna är fördelade med 1464 mkr för år 2007, 1668 mkr för år 2008 och 1542 mkr för år 2009. Ungefär hälften är investeringar i fastigheter och hälften i utrustning. Investeringarna gäller regionens olika verksamheter förutom bolagen.

Fastighetsinvesteringarna kommer främst att ske på Västra Götalandsregionens sjukhus. För Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, kommer investeringar främst att handla om en ny vårdbyggnad vid Sahlgrenska, rättspsykiatrin som idag planeras till Rågården i Olofstorp i östra Göteborg samt vissa investeringar i Mölndal. En del investeringar har redan påbörjats och totalt blir det cirka 880 miljoner kronor för SU de kommande tre åren i större strategiska projekt.

För Skaraborgs sjukhus handlar det främst om investeringar i etapp tre och fyra vid Lidköpings sjukhus, etapp två och tre vid Mariestads sjukhus samt utbyggnaden av barn- och ungdomsverksamheten i Mariestad. Dessutom avsätts pengar till rättspsykiatrin i Falköping. Totalt cirka 350 miljoner kronor för Skaraborgs sjukhus för större viktiga projekt.

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås byggs en ny vårdbyggnad för sammanlagt 430 miljoner kronor inklusive de pengar som redan satsats. Inom NU-sjukvården satsas totalt 200 miljoner kronor på rättspsykiatrin vid Brinkåsen i Vänersborg.

Förutom investeringarna vid sjukhusen planeras en ombyggnad av två elevhem vid Grebbestad folkhögskola för sju miljoner och en personalbyggnad ska byggas vid Göteborgs botaniska trädgård för fem miljoner kronor.

Trots de omfattande planerna på investeringar finns det ett flertal önskvärda projekt som inte ryms i planen till ett sammanlagt värde av nära 1,7 miljarder kronor. Dessa projekt får prövas i kommande planering och revidering av investeringsplanerna som sker årligen.

Detaljbudget för fullmäktige och styrelse
Regionstyrelsen beslutade att fastställa detaljbudget för regionfullmäktige och regionstyrelsens egna verksamheter samt arkivnämnden för år 2007. Detaljbudgeten för verksamheterna uppgår till sammanlagt närmare 1,519 miljoner kronor.

 

Detaljbudget för regionbiblioteket
Ärendet återremitterades för samordning med kulturnämndens budget.

Fullmäktiges sammanträdestider
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige sammanträdestider för fullmäktige i år och nästa år. Nytt i förslaget är att det blir tvådagarsmöten både i juni och i oktober. Dagarna föreslås bli under 2006 den 28 november och 5 december. Under 2007 den 20 februari, 17 april, 22 maj, 11-12 juni, 18 september, 22-23 oktober samt den 4 december.

Annonsering av fullmäktiges möten
Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige vilka tidningar kungörelsen om fullmäktiges sammanträden ska annonseras i.

Fullmäktiges arbetsformer 2007-2010
Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att lämna uppdrag i enlighet med rapport om fullmäktiges arbetsformer 2007-2010. Styrelsen beslutade också för egen del att regiondirektören ska verkställa styrelsens uppdrag i förslaget.

Reviderad arbetsordning
Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att anta förslaget till reviderad arbetsordning för regionfullmäktige och Västra Götalandsregionens nämnder. Ändringarna är i huvudsak förtydliganden och språkliga redigeringar gällande fullmäktiges arbete.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor:

Socialdemokraterna Västra Götaland

Folkpartiet Västra Götaland

Centerpartiet Västra Götaland

Moderaterna Västra Götaland

Vänsterpartiet Västra Götaland

Kristdemokraterna Västra Götaland

Miljöpartiet Västra Götaland

Sjukvårdspartiet Västra Götaland



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller informationschef Bo Carlsson, 0705-69 51 66.


Läs meddelandet som PDF