Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-09-18 15:00


Regionfullmäktige 18 september

Ja till ansvarskommittén - men gärna utökat regionalt uppdrag.


I ett yttrande över ansvarskommitténs betänkande ställer sig Västra Götalandsregionen i allt väsentligt bakom Ansvarskommitténs slutbetänkande, men regionfullmäktige stryker bland annat under att regionerna bör få ett större ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken.

Västra Götalandsregionen ställer sig i allt väsentligt bakom förslagen i Ansvarskommitténs slutbetänkande "Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft". Det är tydligt efter regionfullmäktiges sammanträde den 18 september.

Ansvarskommitténs förslag innebär att dagens landsting ersätts av betydligt färre regionkommuner, med utvidgade uppgifter, en modell som Västra Götalandsregionen alltså tillstyrker. Både Västra Götalandsregionen och Region Skåne, de två regioner som redan finns, har varit förebilder för ansvarskommitténs förslag.

I sitt yttrande pekar fullmäktige bland annat på de fördelar det innebär att det är ett av medborgarna direktvalt regionfullmäktige som ansvarar för både regional utveckling och sjukvård. Den större geografin, som Västra Götaland innebär, ger nya och bättre möjligheter till planering och resursutnyttjande. Samtidigt skapas möjligheter till samordnat agerande för att stärka Västra Götalands utveckling. Genom att hälso- och sjukvård, kultur och tillväxtfrågor finns hos samma huvudman skapas mervärden i utvecklingsarbetet. Erfarenheterna i Västra Götaland är att en god samverkan uppnåtts med kommunerna och med länsstyrelsen.

För sjukvårdens del tillstyrks förslaget att bygga upp regionala kompetenscentra kring regionsjukhusen, liksom att alla bestämmelser som rör patientens ställning i vården samlas i en ny patientlag.

I sitt yttrande stryker Västra Götalandsregionen under att det finns skäl för att regionen tar ett ökat ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken. Detsamma gäller inom miljöarbetet där beslutet om de regionala miljömålen bör övergå från länsstyrelsen till regionerna. Miljöarbetet skulle vinna på en politiskt förankrad och engagerad aktör som ansvarar och driver de regionala miljöfrågorna, menar man. Även inom kulturens område ser regionen fördelar med att utökat regionalt ansvar, men gärna i samverkan med staten.

Beträffande staten lyfter Västra Götalandsregionen fram att de statliga myndigheterna har en splittrad regional indelning. Gränserna är olika och de dras utifrån de olika sektorernas behov. Statens regionala verksamhet och regionerna bör ha samma indelning, menar Västra Götalandsregionen.

Yttrandet tar också upp ett par områden som Ansvarskommittén inte behandlat. Det gäller bl.a. ansvaret för universitetssjukhusen, som idag har två huvudmän, både landstinget/regionen och staten. Västra Götalandsegionen menar att försök bör göras med regionala universitetssjukhus med enbart en regional huvudman. Vidare tas ansvaret för rättspsykiatrin upp, där alltfler döms och med allt längre vårdtider. Det innebär att vårdplatser inom allmänpsykiatrin tas i anspråk till men för patienter med behov av allmänpsykiatri. Finansieringen av all rättspsykiatrisk vård bör därför överföras till staten.

Följande ledamöter reserverade sig mot beslutet:Ingrid Fjällmyr (svg), Margaretha Jansson (svg), Lennart Ludvigsson (svg) och Anitha Welander(svg).

 

Nämnder ska genomföra medborgarkontakter

Regionfullmäktige beslutade att alla beställarnämnder i Västra Götalandsregionen ska genomföra medborgarkontakter. Nämnderna får i uppdrag att minst en gång per år på lämpligt sätt ge medborgarna möjlighet att ställa frågor om nämndens verksamhetsområde. Försöket ska utvärderas efter mandatperiodens slut.

 

Ansvarsfrihet och budget för Avancerad Strålbehandling

Regionfullmäktige beslutade att direktionen för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling ska beviljas ansvarsfrihet och att både verksamhetsplan samt budget för 2008 godkänns.

 

Utvärdering aktieägaravtal Västtrafik
Regionfullmäktige beslutade ändra en punkt i aktieägaravtalet för Västtrafik AB. Ändringen innebär att avtalet förlängs i fyra år istället för två år, det vill säga till 2010 och därefter sker automatiskt förlängning med fyra år om ingen part sagt upp avtalet före avtalstidens utgång.

 

Ansvarsfrihet för samordningsförbunden
Regionfullmäktige beviljade ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2006 för de 14 samordningsförbunden i Västra Götaland.

 

Försäljning av fyra fastigheter

Fullmäktige gav fastighetsnämnden i uppdrag att sälja fyra av regionens fastigheter. De fyra fastigheterna är en av Västarvets tidigare lokaler i Vänersborg, vårdcentral i Ellös, behandlingshem i Tanum och lokalen där behandlingshemmet Källan bedrivet sin verksamhet i Vänersborg.

 

Strategi för ägande av fastigheter

Regionfullmäktige godkände Strategi för Västra Götalandsregionens ägande av fastigheter. Strategin säger att huvudinriktningen är att:

Regionen även i fortsättningen ska äga samtliga sjukhus som idag ägs av regionen, folkhögskolor, naturbruksgymnasier och museer.

Regionen ska i första hand hyra primärvårds- och tandvårdslokaler och administrativa lokaler.

 

En interpellation besvarades

Otto Littorin (m) om situationen vid SU:s akutmottagning.

 

BEHANDLADE MOTIONER:

Motion om större tydlighet i ägarrollen i Västra Götalandsregionen

Soili Brunberg och Göran Larsson, båda från miljöpartiet. Har i en motion föreslagit att nya riktlinjer tas fram kring ägarens roll och ansvar i regionens modell för styrning och ledning - den så kallade beställar-utförarmodellen. Regionfullmäktige beslutade att anse motionen besvarad med regionkansliets yttrande.

 

Folkhälsoinsatser till vår äldre befolkning

Karin Greenberg har i en motion föreslagit att alla invånare som är 65 år och äldre ska erbjudas gratis influensavaccinering. Med hänvisning till de inhämtade synpunkterna från regionens program- och prioriteringsråd beslutade regionfullmäktige att avslå motionen.

Karin Greenberg (c) och Roland Norlén (c) reserverade sig mot beslutet till förmån för den egna reservationen.

 

Utveckling av stödet och behandlingen för barn med neuropsykiatriska funktionshinder

Göran Larsson, Laila Åkerberg och Birgit Karlsson, samtliga miljöpartiet, har i en motion förslagit att Västra Götalandsregionens tolv hälso- och sjukvårdsnämnder får i uppdrag att beställa mer motorisk träning för barn med neuropsykiatriska handikapp samt att förbättra tillgången till träning enligt Tomatismetoden för den här gruppen. Man vill också att Västra Götalandsregionen tar fram ett informationsmaterial om de här metoderna. Regionfullmäktige beslutade avslå motionen.

Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget förslag.

 

 

Inkomna motioner

En motion anmäldes som inkommen från Bijan Zainali (s) om Regionens stimulerande och stärkande insatser viktiga för utlandsfödda företagare. En om demokrati och indirekt valda församlingar från Birgitta Losman (mp). En med rubriken Pensionärerna vill ha rabatt även hos Västtrafik från Ingrid Bergman och Ingegerd Borg Saviharju, båda (mp). En med rubriken Tillför komplementärmedicinsk kompetens till regionens program- och prioriteringsråd från Göran Larsson (mp).

 

 

 

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF