Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-10-08 11:00


Jämförelser mellan landsting/regioner utvecklar vården


Idag presenterade Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen för andra gången gemensamt och öppet hälso- och sjukvårdens resultat. Rapporten jämför landstingens och regionernas medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet, kostnader och produktivitet på 75 olika områden. Västra Götalandsregionen ligger på riksgenomsnittet i de allra flesta områden, men klarar till exempel väntetiden till hjärtoperationer betydligt bättre än riket i övrigt.

Ett av syftena med rapporten är att stimulera vården till förbättringar genom att landstingen kan jämföra sig med varandra. Patienter och medborgare har dessutom rätt att veta hur de pengar som läggs på sjukvården används.

Välkomnar rapporten

I Västra Götalandsregionen finns en tradition av att använda jämförelser som en del i utvecklingsarbetet. Jämförelser mellan olika sjukhus och till viss del även mellan vårdcentralerna har gjorts sedan regionen bildades.

- Vi välkomnar den nationella rapporten som är ett bra komplement till våra egna återkommande analyser och som underlag för beslut och uppföljningar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Kortare väntetider till hjärtoperation i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen står för en sjättedel av landets sjukvård och skiljer sig inte påtagligt mot riksgenomsnittet. Inom några områden ligger dock Västra Götalandsregionen bättre till än riket.

Det gäller till exempel väntetiden till hjärtoperation där regionen har betydligt kortare väntetider än riksgenomsnittet. Ett annat viktigt område är ortopediska operationer där Västra Götalandsregionen hävdar sig väl. Till exempel har regionen färre omoperationer av höft- och knäleder än riket.

Ytterligare ett område där Västra Götalandsregionen ligger bättre till än riket är inom primärvårdens vårdgaranti där 91 procent av alla patienter får en tid för ett läkarbesök på vårdcentralen inom sju dagar.

Strategi för äldre och läkemedel

När det gäller kvalitetsindikatorerna för läkemedel är Västra Götalandsregionen sämre än riksgenomsnittet.

- Vi är medvetna om detta förhållande och har påbörjat ett arbete för att förbättra oss på detta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.


En strategi för äldre och läkemedel är under utarbetande och skall presenteras i början av nästa år. Vidare kommer vi att inleda ett systematiskt arbete kring kvalitetsuppföljning av läkemedelsanvändningen, något som möjliggörs bland annat genom socialstyrelsens nya läkemedelsregister.

Satsning på ökad patientsäkerhet

På måndagen presenterade också Sveriges Kommuner och Landsting en kommande flerårig satsning på att öka patientsäkerheten genom att antalet skador och dödsfall i vården ska minska. I Västra Götaland har frågan redan uppmärksammats. Många aktiviteter pågår, ofta som en del i kvalitetsarbetet, och många personalgrupper har fått utbildning i hur skador kan undvikas.

 - Engagemanget är stort, men vi kan bli bättre i vårt sätt att arbeta. Vi ser detta som en del av vår verksamhetsutveckling, som vi nu tar ett samlat grepp om, säger regiondirektör Johan Assarsson.

 - Det är bra att ämnet uppmärksammas även nationellt. Vi måste tåla att bli granskade, det är en av drivkrafterna för förbättring, säger Johan Assarsson.

 

Läs rapporten Öppna Jämförelser

Läs pressmeddelande från Sveriges Kommuner och Landsting

Läs om landstingens och regionernas satsning på säkrare vård

 


 

 



Kontaktperson: hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist tel 0706-61 98 44,
regionläkare Staffan Björck, tel 0709-56 72 75, vårdanalytiker Marianne Förars, tel 0708-87 56 61


Läs meddelandet som PDF