Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-18 16:10


Korrekt av Västra Götalandsregionen att ge stöd till Film i Väst


Västra Götalandsregionens kulturnämnd gjorde helt rätt när man anslog drygt 16 miljoner kronor till Film i Väst. Det menar länsrätten i Vänersborg som i en nu avkunnad dom helt avfärdar det överklagande som inlämnats av en privatperson.

Det var när kulturnämnden fastställde detaljbudgeten, i slutet av september 2005, som en privatperson reagerade. Den klagande ansåg att anslaget på totalt 16,3 miljoner kronor på flera punkter stred mot kommunallagen men även mot EU:s regler om statsstöd.

Bland annat anfördes i överklagandet att Film i Väst tillhandahöll lokaler för ljud- och bildmixning på ett sätt som inte är ägnat att främja näringslivet i regionen.

Länsrätten, som nu avkunnat dom, tillbakavisar samtliga punkter i överklagandet. I domen sägs bland annat att verksamheten inte strider mot EG-fördraget eller de av EU-kommissionen tillämpade kriterierna. Likaså säger domstolen att de skäl som den klagande anfört inte medför att kulturnämndens beslut kan upphävas enligt Kommunallagen. I domslutet står bland annat "Mot bakgrund av att Film i Väst producerar film, skapar arbetstillfällen och gjort Västra Götalands län till en erkänd filmproduktionsregion med kvalitetsfilmer måste verksamheten enligt länsrättens mening anses ha ett till regionen knutet intresse."

– Det var i och för sig en väntad dom, säger Johnny Nilsson, regionråd och vice ordförande i kulturnämnden och dessutom ordförande i Film i Väst. Men domen är glädjande för att nu kan Film i Väst få såväl arbetsro som framtidstro.

Även regionutvecklingsnämndens beslut att anslå 20,6 miljoner kronor till Film i Väst har överklagats. I det fallet gjorde Länsrätten i Göteborg en annan bedömning och gav den klagande rätt. Det beslutet har Västra Götalandsregionen överklagat till Kammarrätten som dock ännu gett besked om prövningstillstånd.



Kontaktperson: Johnny Nilsson, regionråd, tel 0708 28 17 25,
Kerstin Quentzer, kulturchef, tel 0708 67 08 12, Birgit Bratt, chefsjurist, tel 0708 37 12 95.


Läs meddelandet som PDF