Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-09 16:00


Kultur och miljö teman för Mexiko-besök


En delegation från Västra Götalandsregionen och sex västsvenska företag på miljöområdet medverkade i början av april i ett miljöseminarium i den mexikanska delstaten Querétaro. Seminariet ordandes i samarbete med delstatens regering och öppnades av Mexikos miljöminister Juan Rafael Elvira Quesada och Sveriges ambassadör Anna Lindstedt.
Vid seminariet lanserades bland annat en handbok i energieffektivisering för industrin som tagits fram i samarbete mellan SP i Borås och Querétaros miljösekretariat. De västsvenska företagen fick också möjlighet att etablera affärskontakter med mexikanska bolag.  

– Vi hoppas på det här sättet bidra till ett ökat affärsutbyte mellan Västra Götaland och Mexiko. Mexiko är världens tolfte största ekonomi och behoven av tjänster på miljöområdet är stora, säger Johnny Magnusson, regionstyrelsens vice ordförande som ledde delegationen.  

Veckan innehöll också västsvensk kultur. Midaircondo genomförde två välbesökta konserter och konstnären Helena Roos ställde ut väggmålningar på stadsmuseet i Querétaro.

Bakgrunden till besöket är det kulturutbyte som pågått sedan 2003 mellan Västra Götaland och Querétaro. Utbytet har hittills omfattat ett 20-tal utställningar och konserter i båda riktningar. Vidare har konstnärer från Mexiko tillbringat tremånadersperioder i gästateljéerna vid Akvarellmuseet i Skärhamn och konstnärer från Västra Götaland har på motsvarande sätt tagits emot i Querétaro. Totalt har ateljéutbytet omfattat åtta konstnärer.  

Samarbetet har hela tiden haft värdefullt stöd av Sveriges ambassad i Mexiko.  
– Utbytet har varit mycket lyckat. För kulturlivet i Västsverige är det viktigt att få influenser från andra kulturer och Mexiko är ett intressant land för oss, säger kulturnämndens ordförande Lars Nordström, som hade överläggningar med sin kollega i Querétaro om fortsatt samarbete.  

Delstaten Querétaro är storleksmässigt jämförbar med Västra Götaland. Invånarantalet är 1,7 miljoner, varav mer än hälften bor i eller kring huvudstaden som även den heter Querétaro (eller formellt Santiago de Querétaro). Querétaro är en av landets äldsta städer, grundad 1531, och har periodvis spelat en viktig roll i landets historia. De gamla delarna av staden står på Unescos världsarvslista. Delstaten har för mexikanska förhållanden hög levnadsstandard och låg brottslighet.  
Delegationen från Västra Götaland hade också överläggningar med mexikanska UD och med regeringschefen och miljöministern i Mexico City-distriktet.



Kontaktperson: Lars Lundgren, samordnare kultursekretariat 0703-49 21 70
Peter Holmberg, miljöchef, miljösekretariatet 0703-75 19 60


Läs meddelandet som PDF