Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-09 09:00


Kultur som regional utvecklingsfaktor under västsvensk vecka i Washington


Kultur som regional utvecklingsfaktor är en röd tråd i de seminarier som Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet under nästa vecka – ”Cultural Week” – arrangerar i House of Sweden i Washington DC. En vecka som blir ytterligare ett Västsvenskt inslag i den stora Sverigeutställning, ”Discover Sweden”, som nu pågår i Washington.  

Förutom seminarier och kunskapsutbyte med amerikanska politiker och tjänstemän blir det också ett antal konserter med Bohuslän Big Band.  
– Som region har vi en uppgift att marknadsföra Västra Götaland gentemot turister och näringsliv. I den marknadsföringen är seminarierna och utställningen i Washington ett viktigt inslag, menar Lars Nordström, ordförande i regionens kulturnämnd.
– Ska vi nå framgång med det krävs att vi är mottagliga för impulser och att vi samarbetar med andra. Därför är det glädjande att vi kan genomföra aktiviteten i Washington tillsammans med Göteborgs universitet.

Vid seminarierna  Mutual Benefit och Artistic Entrepreneurship kommer delegationen från Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen att diskutera kultur ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv.  
– De båda seminarierna är exempel på vad vi normalt erbjuder på Jonsereds herrgård. Seminarieserierna i Jonsered har varit väldigt lyckade och är goda illustrationer till Göteborgs universitets samverkan i regionen. Nu vill vi ge våra amerikanska kolleger möjligheten att uppleva hur sådan samverkan kan gå till, säger Margareta Wallin Peterson, prorektor vid Göteborgs universitet.  
Från amerikansk sida medverkar bland andra representanter för American University, American Association for the Advancement of Science, Americans for the Arts och John F Kennedy Center.  

Visit Sweden, Sveriges nationella turistorganisation, är huvudansvarig för utställningen Discover Sweden. Stora delar av Sverige är representerade med olika teman, bland annat mat, design och storstad. Västra Götalandsregionen ansvarar för temat kulturturism. Utställningen invigdes den andra april och avslutas i början av juni. Sedan invigningen har tusentals amerikaner besökt den svenska ambassaden och där kunnat stifta bekantskap med Västra Götaland. Läckö Slott, Göta kanal, Göteborgs symfoniker, hällristningarna i Tanum och Göteborgsoperan är några av de besöksmål och upplevelser som exponeras.  

Under Cultural Week genomför även Bohuslän Big Band, knutet till Vara konserthus, en kortare konsertturné i Washington. Tre konserter står på programmet bland annat en i Kennedy Center, Washingtons stora kulturarena.  



Kontaktperson: Rolf Malm, projektansvarig Västra Götalandsregionen, 0708 27 51 85
Anders Franck, Göteborgs universitet, 0708 55 50 90


Läs meddelandet som PDF