Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-07-03 13:30


Kulturpolitik från Almedalen direktsänd på webben


Onsdag 9 juli, klockan 15:00 sänder Region Skåne och Västra Götalandsregionen direkt från Almedalen. Regioner som kulturpolitisk motor är temat för ett seminarium som kan inte bara följas på plats i Visby, utan även i en direktsändning på webben:
http://yaika.se/channel/kulturpolitik.

Västra Götalandsregionen och Region Skåne satsar drygt en miljard kronor sammanlagt på kultur varje år och har på de tio år regionerna funnits lyckats väl med målsättningen att utveckla kulturlivet. När nu den nationella kulturpolitiken genomgår en omfattande översyn uppstår frågan om hur staten framöver kan stödja en regionalt driven kulturpolitik på dess egna villkor. Andra frågeställningar under Region Skånes och Västra Götalandsregionens gemensamma seminarium är:

  • Hur ska den nya statliga kulturpolitiken förhålla sig till regioner som tar kulturens roll i samhällsutvecklingen på allvar samtidigt som man värnar om konstens integritet?
  • Hur kan stat och region stödja kulturen som utvecklingssektor och underlätta för konstnärer och kulturarbetare att bo, verka och utvecklas i Skåne och Västra Götaland?
  • Hur kan stat och region samverka i ett nytt kulturlandskap med mångfald, nya medier och tätare kopplingar till Europa?

Ulrika Knutson leder samtalet mellan Eva Swartz, ordförande i den statliga kulturutredningen, Mats Svegfors, ordförande i Kulturrådet, Rolf Tufvesson, ordförande i kulturnämnden i Region Skåne hans motsvarighet i Västra Götalandsregionen, Lars Nordström. Samtalet ges också ett europeiskt perspektiv genom inledningstalaren Jasenko Selimovic, chef för radioteatern.

Seminariet äger rum onsdag 9 juli, 15:00 – 16:30 och kan upplevas antingen på plats på Björkanderska magasinets gård, Skeppsbron 24 i Visby eller direktsänt på webben:
http://yaika.se/channel/kulturpolitik



Kontaktperson: Annika Ottosson, Västra Götalandsregionen, 031-63 09 25
Maja Lundborg, Region Skåne, 0768-87 17 23


Läs meddelandet som PDF