Västra Götalandsregionen har analyserat sina sjukhus när det gäller kvalitet, tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Nio behandlingsområden är kartlagda och analyserade för att identifiera förbättrings- och effektiviseringsområden.
Nu lämnar regionledningen rapporten till sjukhusledningarna med uppdraget att förbättra kvaliteten och jämna ut skillnaderna i vården. Vid tisdagens sammanträde i regionstyrelsen presenterades den rapport som tagits fram för att jämföra kvaliteten, tillgängligheten och kostnadseffektiviteten vid de sju sjukhusen i Västra Götaland.
Syftet med kartläggningen av de nio behandlingsområdena är att skapa nyckeltal som möjliggör en jämförelse mellan sjukhusen för att i nästa steg skapa ett ökat lärande mellan sjukhusen och förbättra kvaliteten.
–Vi mäter för att bli bättre, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin. Nu är det är upp till varje sjukhus att hitta svaren för att ge ännu bättre vård.
Samtliga sjukhus kan bli bättre
Rapporten grundar sig på såväl data som intervjuer och diskussioner som genomförts. Några övergripande slutsatser:
Det finns en variation mellan sjukhusen när det gäller kvalitet, tillgänglighet och kostnad
Samtliga sjukhus kan bli bättre inom olika områden både när det gäller kvalitet och kostnad
Det finns inte något i rapporten som tyder på att en kort medelvårdtid leder till lägre kvalitet.
Det finns inte något i rapporten som tyder på att högre kvalitet på vården skulle kosta mer.
Registrering och rapportering är inte harmoniserat tvärs sjukhusen, vilket försvårar arbetet med benchmarking
– Jämförelserna ska ses som en indikation på förbättringsområden men de är inte tillräckliga för att värdera ett sjukhus resultat inom ett diagnosområde i termer av bäst eller sämst, säger Ann-Sofi Lodin.Variationen mellan sjukhusen får vi se som en signal om att resultaten bör analyseras vidare.
Vad händer nu?
– Nu kommer berörda verksamheter diskutera resultaten för att komma fram till hur förbättringar skall ske inom de identifierade förbättringsområdena, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
En annan åtgärd är att tydligt knyta ihop resultaten från Benchmarking-rapporten med övriga initiativ inom det regiongemensamma utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården.
På regionstyrelsens möte rapporterade Thomas Wallén, sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs Sjukhus, om ett av projekten - ”Regiongemensamma vårdprocesser”.
Projektet har i uppdrag att skapa gemensamma behandlingsmetoder för fem diagnoser. De fem diagnoserna återfinns i Benchmarkingrapporten.
Fakta:
De behandlingsområden som rapporten analyserat är följande områden: Höftledsplastik, knäledsplastik, operation av livmoderframfall, gallstensoperation, pneumoni (lunginflammation), obesitas (fetma), kataraktoperationer (grå starr), ischemisk hjärtsjukdom (bl.a. kärlkramp och hjärtinfarkt) och stroke.
Hela rapporten finns att ladda ner här