Magsjukan har minskat i förskolorna i Göteborg sedan personalen där fått utbildning i bättre hygienrutiner. Det visar en rapport från projektet Hygiensjuksköterska i förskolan, HYFS, ett projekt som bedrivs i samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.
Projektet har pågått sedan 2006. Syftet är att höja personalens kunskaper om hygien, smitta och smittspridning på förskolorna och på så sätt minska antalet infektionssjukdomar bland barnen.
Statistiken visar att barn som vistas i förskolan är oftare sjuka än barn som vistas hemma. Man räknar med att förskolebarn är ca 20-30 procent mer sjuka än hemmabarn. Spridning av infektioner i småbarnsgrupper går inte helt att undvika men genom kunskap om smittvägar kan man minska onödig smittspridning.
300 förskolor har utbildats
En hygiensjuksköterska har besökt närmare 300 förskolor för att gå igenom hygienrutiner och utbilda personalen. Hygienutbildningen tar upp hur man kan förebygga och begränsa smittspridningen i förskolan genom bl a bra rutiner vid handtvätt, blöjbyte, mathantering och åtgärder vid infektionsutbrott.
Förskolorna har sedan rapporterat in barnens sjukfrånvaro uppdelad på olika diagnoser. Från rapporteringen kan man se att frånvaron på grund av mag-tarminfektioner minskat med 6 procent under 2009 jämfört med 2008. Luftvägsinfektioner ökade under november månad 2009 vilket sammanfaller med den ökade sjukligheten i den nya influensan. Om man bortser från november månad så minskade även sjukligheten i luftvägsinfektioner med 2% under 2009 jämfört med 2008.
Projektet som finansieras av Västra Götalandsregionen är ett samarbete mellan smittskyddsenheten i Västra Götaland, Barnomsorgen i Göteborgs Stad, Centrala barnhälsovården i Göteborg, Miljöförvaltningen och Strama Göteborg. Projektet startade i Göteborg och har senare utökats till att omfatta förskolor i hela Västra Götaland. Det finns dock inga resultat klara för förskolor utanför Göteborg.
Läs hela rapporten
Läs mer om projektet Hygiensjuksköterska i förskolan