Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-15 13:05


Många har testat sig för hepatit C


Över 6 400 personer i Västra Götaland har sedan årsskiftet testat sig för hepatit C - ett virus som kan orsaka leverinflammation. Av dessa har 47 visat sig vara positiva.

 

Majoriteten av de smittade är kvinnor som smittats i vuxen ålder bland annat då de fått blodtransfusion i samband med förlossning eller gynekologiska operationer. Men några av de smittade hör till de riskgrupper som Socialstyrelsen vill att landstingen aktivt spårar upp, bland annat barn som fått blodtransfusion i nyföddhetsperioden.

13 av de 47 smittade har kunnat läka ut infektionen av sig självt. De patienter som har en pågående infektion har remitterats till de olika infektionsklinikerna i regionen för behandling.

Uppmaning till allmänheten

I slutet av februari gick Västra Götalandsregionen ut i en informationskampanj till allmänheten med uppmaningen att testa sig för hepatit C om man fått blod mellan 1965 och 1991. Anledningen är att blod som gavs under dessa år kan ha innehållit hepatit C.

- Vi bedömer att informationskampanjen hittills gett ett bra resultat sett till antalet prover som har tagits, säger Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

-  Nu hoppas vi att alla som vet att de fått en blodtransfusion mellan 1965 och 1991 och ännu inte testat sig gör detta. Risken att man ska vara smittad är liten. Men idag har vi goda möjligheter till vård och behandling. Därför är det viktigt att testa sig.

Provtagningen, som är kostnadsfri, sker på vårdcentralen eller i samband med ett annat sjukvårdsbesök. I vissa fall kan även företagshälsovården ta proverna. Svar på proverna kommer vanligtvis inom en vecka.



Kontaktperson: Ann Söderström, smittskyddsläkare, tel 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF